M2022-E2 Dödlig hydrokopterolycka i Lahtis 1.5.2022

Söndagen den 1 maj 2022 inträffade en hydrokopterolycka i Lahtis, där hydrokoptern välte och en passagerare avled. Hydrokoptern välte i samband med en svängning vid låg fart i närheten av en iskant. Hydrokoptern hade importerats från Ryssland och var i privat användning.

En hydrokopter kan köras både i vatten och på is eller snö. När den körs i vatten är den en vattenfarkost. Vid körning på is eller snö är den ett terrängfordon. På basis av den preliminära utredningen kan det konstateras att det endast finns allmänna normer beträffande produkt- och användningssäkerheten för en hydrokopter och att övervakningen av normerna är splittrad.

Det finns cirka 130 registrerade hydrokoptrar på fastlandet i Finland. Av dessa är en fjärdedel egentillverkade. Vid användning av en hydrokopter som är egentillverkad eller har importerats för eget bruk framhävs användarens eget ansvar för användningssäkerheten.

Olycksutredningscentralen bedömer att den allmänna säkerheten med anknytning till användningen av hydrokoptrar förbättras genom rapportering och publicering av de iakttagelser som erhållits i denna preliminära utredning. Olycksutredningscentralen inleder ingen säkerhetsutredning med anledning av händelsen.

Bilagor

M2022-E2 Lahti [pdf, 1.2 MB]

Publicerad 3.6.2022