R2021-E1 Plankorsningsolyckan och urspårning av loket i Kontiomäki 4.6.2021

Den preliminära utredningen av plankorsningsolyckan mellan en växlingsarbetsenhet och en tung fordonskombination som inträffade i Kontiomäki den 4 juni 2021, där loket spårade ur, är klar. Olyckan inträffade när en växlingsarbetsenhet bestående av två diesellok och 25 lastade virkesvagnar vid en hastighet av 31 km/h kolliderade med en tom virkeslångtradare som höll på att köra genom plankorsningen. Olyckan orsakade inga personskador.

Under den preliminära utredningen framkom det att kollisionen inträffade då fordonskombinationens förare inte upptäckte växlingsarbetsenheten som närmade sig från höger. Föraren stannade inte före plankorsningen för att möjliggöra en omsorgsfull observation av omgivningen. Även fordonets smutsiga fönster i kombination med solen som sken rakt framifrån försämrade observationsförmågan eller kunde leda till att observationen skedde i fel riktning. Olyckan inträffade i en synnerligen bekant miljö. Fordonskombinationens förare hade mycket lång erfarenhet av att köra genom plankorsningen. Det glest trafikerade banavsnittet och den bekanta plankorsningen kunde ge en felaktig bild av plankorsningens risker och försämra observationerna.

Lokets främre boggi spårade ur genast vid kollisionsplatsen, eftersom lokets framända lättade från marken när lokets buffertar trycktes in i rambalken till fordonskombinationens släp och fordonskombinationen samtidigt drog loket mot sidan.

Olycksutredningscentralen har med stöd av den preliminära utredningen bestämt att händelsens särdrag inte förutsätter någon egentlig utredning.

Bilagor

R2021-E1 Kontiomäki [pdf, 2.2 MB]

Publicerad 1.7.2021