Y2014-03 Branden i ett lågt trähöghus i Åbo 4.11.2014

En brand bröt ut i ett ca 100 år gammalt lågt trähöghus på natten 4.11.2014 i Raunistula i Åbo på grund av oförsiktig användning av en elspis. Branden spred sig snabbt till flera lägenheter. Två personer i olika lägenheter omkom och sex personer skadades lindrigt.

Räddningsverkets första enhet anlände till brandplatsen nio minuter efter det första nödsamtalet. Då hade alla nio personer som överlevde redan lämnat byggnaden. Huset hade sammanlagt 17 lägenheter, men en stor del av dem råkade vara tomma när branden bröt ut. Det som bidrog till att så många kunde rädda sig var att hälften av invånarna var vakna.

Brandens häftighet berodde på att huset saknade ändamålsenlig brandsektionering. Antalet lägenheter i huset hade ökat med åren. Åtminstone den senaste nya lägenheten var byggd utan tillstånd och byggnadstillsyn. Brandsyn hade inte förrättats på länge och det saknades brandvarnare i huset. Byggnadens konstruktioner och invånarnas funktionsförmåga hade inte beaktats i räddningsplanen.

Bland de andra invånarna fanns det boende för missbrukare. På grund av missbrukarnas riskutsatta livsstil hade akutvården och polisen haft en hel del uppdrag i huset. En del av missbrukarna var klienter hos socialförvaltningen, men den hade endast i ringa utsträckning kontrollerat deras boendesäkerhet. Myndigheterna hade inte identifierat att boendet för missbrukare i ett trähus var en brandsäkerhetsrisk. Förfarandet för anmälan om brandrisker som främjar myndighetssamarbetet hade inte använts.

Olycksutredningscentralen rekommenderar att

  • Finlands kommunförbund och räddningsverkens partnerskapsnätverk utvecklar förfarandena för myndighetssamarbete så att det samarbete som avses i 42 § i räddningslagen realiseras och att brandrisker anmäls.

  • SESKO ry är en initiativtagande förening som främjar reformer av standarder avseende säkerhetskrav på elspisar för att minska antalet bränder som de spirar som säljs i EU-området orsakar. I säkerhetskraven gäller det att beakta att det bor till exempel barn och äldre personer i hushållen och spisar är också använt i berusat tillstånd.

  • Miljöministeriet fastställer tillsammans med Kommunförbundet och inrikesministeriet de metoder genom vilka gamla byggnader med flera lägenheter och svag brandsäkerhet kan hittas och deras säkerhet främjas. Föremål för utredningen kunde utgöras av trähus som har fler än tre lägenheter på under 50 kvadratmeter och som har byggts före 1960.

  • Social- och hälsovårdsministeriet utvecklar med Kommunförbundet god praxis genom vilken kommunernas sektorer tillsammans kan öka brandsäkerheten för funktionsbegränsade klienter hos socialförvaltningen. Åtminstone brandvarnarna, utrymningsvägarna och sektioneringen mellan lägenheterna ska vara i skick. Stödbeslut borde befrämja säkerheten.

Y2014-03 utredningsrapport (pdf, 5.63 Mt)


Publicerad 25.5.2015