Y2014-01 Skolbrand i Kouvola 11.2.2014

En brand uppstod i Kouvolan yhteiskoulu på förmiddagen tisdagen den 11 februari 2014. Branden fick sin början i en defekt elkabel bakom elcentralen som fanns i ett slutet utrymme i ett hörn av gymnastiksalen. Från den upphettade kabeln spreds under förmiddagen en underlig lukt, vars källa skolans personal och en serviceman försökte lokalisera utan resultat.

Branden som utvecklades i skymundan blev kraftigare och spreds till den tomma gymnastiksalen. Rök spreds till aulan via orgelläktarens spjälverk varvid människorna började söka sig ut. Gymnasiets rektor gick igenom klassrummen och uppmanade alla att gå ut. Högstadieskolans rektor uppmanade alla att avlägsna sig via högtalarsystemet och därefter gick igenom klassrummen. Uppmaningen hördes ändå inte i alla klasser eftersom högtalarna i vissa klasser var inställda på låg volym eller helt avstängda.

Skolan hade inte en brandlarmanläggning, som skulle ha upptäckt branden tidigare, larmat i byggnaden och skickat en anmälan till nödcentralen. Alla fick inte genast kännedom om branden, vilket fördröjde utrymningen. En möjlig utrymningsrutt utnyttjades inte eftersom den inte var tydlig nog och man inte visste om att den kunde användas för nödutrymning. Den rutten hade för flera personer varit den kortaste och minst rökiga vägen ut. Sist uppfattades läget av en klass nära huvudentrén, där man upptäckte vad som hände först när brandmännen redan var i aulan och släckningsförberedelserna var igång. Räddningspersonalen räddade två personer med stegar via ett fönster i andra våningen i skolbyggnadens östra gavel.

Många av dem som lämnade byggnaden var klädda i inomhuskläder och vissa var utan skor. De elever och lärare som hade kommit ut blev tvungna att vänta i det kalla och slaskiga vädret ganska länge innan de fick anvisningar och tillstånd att söka sig in i värmen i en annan skola.

Första hjälp-enheterna tog hand om nio lindrigt skadade personer på platsen, varav de flesta hade lindriga luftvägsproblem orsakade av rök. Ingen behövde föras till sjukhus för vård. Skolbyggnaden fick ansenliga skador.

Olycksutredningscentralen rekommenderar att

  • Miljöministeriet svarar för att man i nya skolbyggnader med undantag för vissa motiverade fall installerar ett automatiskt brandlarmsystem och högtalaranordningar.
  • Undervisnings- och kulturministeriet och Utbildningsstyrelsen ser med sina instruktioner till att kommuner och andra som administrerar läroanstalter för sina läroanstalter som är i bruk gör en behörig utvärdering om behovet av och funktionen hos brandlarmsystemet och högtalaranordningarna.

Dessutom upprepas två rekommendationer från utredningarna av skolskjutningarna 2007 och 2008:

  • Inrikesministeriet, undervisnings- och kulturministeriet samt social- och hälsovårdsministeriet borde tillsammans se till att planering och anvisningar som hänför sig till säkerheten i läroanstalter centraliseras i ett dokument som uppdateras regelbundet. Det viktigaste är identifiering av risker, ett systematiskt förebyggande av att de förverkligas samt enkla handlingsmodeller för olika situationer, till exempel i fickformat, som delas ut till de studerande.
  • Inrikesministeriet samt undervisnings- och kulturministeriet borde ge anvisningar om planering av övergripande säkerhet samt samordning och införande av olika planer. Planeringen ska omfatta identifiering av olika risker och förebyggande av deras förverkligande. Detta kan till exempel förutsätta anropsutrustning, låsningsanordningar eller andra konstruktionslösningar samt handlingsmodeller för olika hotfulla situationer.

Publicerad 29.10.2014