L2022-01 Ambulanshelikopterolycka på Åland den 12 februari 2022
Lanskapsalarmcentralen på Åland fick ett nödsamtal den 12 februari 2022. Det angavs att en person hade fallit på en isig gårdsplan och skadat sig. Halkolyckan inträffade i Ålands skärgård på ön Fiskö i Brändö kommun. Den prehospitala akutsjukvårdens fältchef fattade beslut om att använda ambulanshelikoptern i landskapet för transport av patienten. I beslutet beaktades patientens skador, patientens läge i skärgården och hur lång tid en vägtransport skulle ta.
Ambulanshelikoptern startade flygningen efter att den larmats. Koordinaterna till själva landningsplatsen preciserades under flygningen. Landningsplatsen var ett trångt och delvis isigt gårdsområde. Den isiga gårdsplanen observerades inte, eftersom besättningen fäste uppmärksamheten vid andra faktorer på landningsområdet. Helikopterns medar landade endast delvis på sanden. Efter att motorn ställts på tomgång började helikoptern långsamt glida längs gårdsplanen och huvudrotorns blad och helikopterkroppen törnade mot ett båthus. Helikoptern fick märkbara skador och en i besättningen skadades lindrigt.
Räddningsverksamheten startade när en i besättningen anmälde det skedda till Ålands Landskapsalarmcentral. De larmade enheterna från räddningsväsendet, prehospitala akutsjukvården och polisen åkte med Gränsbevakningens patrullbåt mot Brändö. Gränsbevakningens räddningshelikopter som larmats till platsen transporterade den ursprungliga patienten och ambulanshelikopterns besättning till Mariehamn.
Räddningsväsendet på Åland grundar sig på ett kommunalt system och landskapet är indelat i två operativt ledda räddningsområden. Landskapsregeringen har enligt landskapets räddningslag skyldighet att leda och utöva tillsyn över räddningsväsendet i landskapet. Det har förekommit utmaningar med dessa uppgifter. Det har även framkommit brister på landskapets område när det gäller nödpositionering av ett nödsamtal och i funktionen för Nödcentralsverkets 112 Suomi-app.
För att undvika motsvarande olyckor och lindra följderna av dem rekommenderar Olycksutredningscentralen att Ålands landskapsregering försäkrar sig om att följande rekommendationer uppfylls:
• Landskapsregeringen vidtar de åtgärder som anges i lagen gällande tillsyn och ledning för att säkerställa den beredskap som kommunernas räddningsväsenden har för storolyckor och smidig räddningsverksamhet mellan de två olika räddningsområdena genom att beakta människorna som befinner sig på landskapets område och de behov de har i olyckssituationer.
• Landskapsregeringen vidtar åtgärder för att säkerställa nödpositionering och 112 Suomi-appens funktion på landskapets område i anknytning till nödsamtal.
Olycksutredningscentralen rekommenderar även att Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) försäkrar sig om att följande rekommendation uppfylls:
• Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) preciserar anvisningarna tillsammans med Scandinavian AirAmbulance Ab, Landskapsalarmcentralen och de kommunala räddningsväsendena om användning av första insatsen-enheter som stödenheter i anknytning till ambulanshelikopterns prehospitala akutsjukvårdsuppdrag i skärgården som inte är brådskande.
För att undvika motsvarande olyckor och lindra följderna av dem rekommenderar Olycksutredningscentralen att
• Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet (Easa) informerar om nödvändigheten att förse helikoptrars medar med halkskydd när man opererar i vintriga och hala förhållanden.
Bilagor
Publicerad 28.2.2023