Narkotikadödsfallav olyckskaraktär bland unga under 25 år är olyckor som måste kunna förebyggas– servicesystemet måste utvecklas så att missbrukar- och mentalvårdstjänsternaför unga går sida vid sida
Olycksutredningscentralen har slutfört sin temautredning om narkotikadödsfall av olyckskaraktär bland unga under 25 år. Uppföljningsperioden var kalenderåret 2023. Olycksutredningscentralens material omfattade 79 narkotikaförgiftningar av olyckskaraktär, av vilka 15 valdes ut för närmare granskning. Av alla personer under 25 år som avled i Finland år 2023 hade 149 indikationer på en historia av användning av narkotika.
Som huvudsakligt utredningsmaterial användes information om dödsfall samt dessutom klient- och patientuppgifter inom social- och hälsovården och övrigt myndighetsmaterial. Höranden med anhöriga ingick i utredningen. Dessutom kompletterades utredningsmaterialet med intervjuer, höranden och materialförfrågningar som klargjorde myndigheternas verksamhet och servicesystemets funktion. Under utredningen genomfördes sammanlagt ca 130 höranden.
Målet med utredningen av fallen var att få så omfattande information som möjligt om dödsfallet och de bakomliggande faktorerna, t.ex. den ungas livssituation och omständigheter, samt huruvida den unga hade omfattats av missbrukartjänster och övriga tjänster före sin död. Utredningen av fallet inleddes så snart som möjligt efter att den första informationen hade erhållits från polisen eller enheten för rättsmedicin.
Narkotikadödsfall bland unga berör hela landet. Fall förekom i 17 välfärdsområden och i Helsingfors stad. De inträffade i synnerhet i stora städer och tätorter och händelseplatsen var ofta en privat bostad. I utredningen framträdde också att samtidig användning av bensodiazepiner och opioider orsakade största delen av dödsfallen. Riskerna med sådan samtidig användning var inte tillräckligt kända.
"Vi måste glömma tanken och stigmat att unga som avlider på grund av narkotika kommer från familjer med rusmedelsbakgrund eller svåra förhållanden. Narkotikadödsfall bland unga berör oss alla. Av dessa unga var en del framgångsrika i skolan eller utanför skolan inom sitt eget område", konstaterar utredningsledare Hanna Tiirinki.
Tiirinki tillägger: ”En ung person blir inte heller vuxen över en natt när hen fyller 18 år. Den här övergången från ung till myndig måste beaktas bättre i tillhandahållandet av tillräckligt stöd och vård.”
”I regel är utgångspunkten för en utredning som genomförs av Olycksutredningscentralen att en olycka har inträffat och att olyckor måste kunna förebyggas. Rusmedelsberoende är en sjukdom precis som alla andra sjukdomar. Sjukdomar kan behandlas. Även problem med den mentala hälsan måste kunna behandlas – över 70 procent av de unga som avled hade identifierade problem med den mentala hälsan. I nuläget saknar vi verktyg och handlingsmodeller. För att lösa problemet krävs samarbete mellan olika aktörer och åtgärder. Egentligen borde vi ställa oss frågan: om vi inte satsar på barns och ungas välbefinnande, vad ska vi då satsa på?”, frågar Tiirinki.
Olycksutredningscentralen ger åtta rekommendationer för att förebygga narkotikadödsfall bland unga under 25 år. Rekommendationerna utgör tillsammans en helhet, med vilken narkotikadödsfall bland unga kan förebyggas. På den högsta nivån behövs en nationellt enhetlig servicehelhet och servicekedja. Detta kan åstadkommas genom att förbättra vårdhänvisningen, utveckla en säker läkemedelsbehandling, utveckla säkerhetskommunikationen om riskerna med samtidigt blandmissbruk, utnyttja ny teknologi för att identifiera ett livshotande förgiftningstillstånd, utbilda nödcentralsoperatörerna, stöda unga när de flyttar till eget boende och förnya barnskyddet.
”Servicesystemet måste utvecklas på ett sådant sätt att mentalvårds- och missbrukartjänsterna för unga utgör en fungerande och samordnad helhet”, understryker Tiirinki.
Länk till Olycksutredningscentralens video
Diskussionen fortsätter i SuomiAreena 25.6.2024 kl. 17.00
Länk till sammanfattningen och utredningsrapporten
Mer information:
Utredningsledare Hanna Tiirinki, tfn 02951 50747
Förfrågningar på svenska Sanna Ranta, tfn 02951 50736
Publicerad 12.6.2024