Itakt med att de äldre blir allt fler och automationen ökar är det alltviktigare att fästa uppmärksamhet vid samordningen av människa och maskin samtde relaterade regelverken och förfarandena

Olycksutredningscentralen har slutfört utredningen av det misstag i läkemedelsbehandlingen som inträffade i Satakunta våren 2023, där ett läkemedel saknades i medicineringen av en klient inom hemvården.

När läkemedlen beställdes från dosdispenseringen saknades ett av de läkemedel som skrivits ut till patienten från beställningen. Varken apoteket eller hemvården upptäckte att läkemedlet saknades. Knappt två veckor senare försämrades klientens hälsotillstånd. Klienten flyttades till sjukhuset, där hen avled två dagar senare. I den rättsmedicinska undersökningen förblev sambandet mellan det uteblivna läkemedlet och dödsorsaken öppet.


Även om sambandet mellan läkemedlet och dödsorsaken förblev öppet i den rättsmedicinska undersökningen, fick vi som en följd av denna händelse insikt om ett samhällsmässigt betydande fenomen och om läkemedelssäkerhet i allmänhet. Andelen äldre ökar i vårt samhälle. I Finland finns cirka 600 000 personer som har fyllt 75 år och de multimedicinerades andel av 75-åringarna ökar varje år. Dessutom har välfärdsområdena bestämt att klienterna inom den regelbundna hemvården huvudsakligen ska omfattas av maskinell dosdispensering. Närmare 600 apotek använder maskinell dosdispensering. Över 100 000 klienter omfattas av dosdispenseringen. Antalet sådana klienter ökar med 12-15 procent varje år och kommer alltså att fortsätta att öka i framtiden”, konstaterar utredningsledare Hanna Tiirinki.


Tiirinki fortsätter: ”Förenklat ökar de äldres andel av befolkningen. Allt fler personer över 75 år omfattas av maskinell dosdispensering. Flera hundra apotek använder maskinell dosdispensering och en betydande andel av befolkningen är kunder hos dem – en andel som kommer att öka i framtiden”.


I Olycksutredningscentralens utredning framkom det att den maskinella dosdispenseringen – vilken i sig anses förbättra läkemedelssäkerheten – emellertid är förknippad med många risker med anknytning till olika delar av processen, t.ex. brister i recept, varierande förfaranden, datasystem, samarbetet mellan olika aktörer etc.


Klientens lämplighet för maskinell dosdispensering bedömdes inte i något skede på nytt, även om det fanns grunder för att avbryta dosdispenseringen. Tröskeln för att avsluta dosdispenseringen för en klient är också för hög, även om det skulle vara uppenbart att dosdispensering inte lämpar sig för klienten till exempel på grund av medicineringen. Också apotekens snabbeställningsförfarande har en benägenhet att öka läkemedelssäkerhetsrisken – det är lätt hänt att läkemedel försvinner från dispenseringen. Apoteken är en del av hälsovårdssystemet och måste också behandlas som en del av hälsovårdssystemet. Nu har apotekens anvisningar och övervakning inte förhindrat det riskfyllda förfarandet – och bland annat detta ingriper vi i genom våra rekommendationer. Å andra sidan har inte heller hemvårdens anvisningar och övervakning varit tillräckliga”, berättar utredningsledare Tiirinki.


”Jag understryker ännu att den maskinella dosdispenseringen i sig anses förbättra läkemedelssäkerheten. Nu måste vi bara hitta sätten och ramverken för att förverkliga detta – ofta har både människan och själva dispenseringssystemet, dvs. maskinen, en viktig roll. Dessutom behöver apotekens egenkontroll utvecklas”, tillägger Tiirinki.


Olycksutredningscentralen riktar tre rekommendationer till Social- och hälsovårdsministeriet. Rekommendationerna har anknytning till datasystemen och lagstiftningen inom dosdispenseringsverksamheten samt utvecklingen av dessa, bättre delning av tillgänglig information om läkemedelssäkerhetsavvikelser mellan apoteken och välfärdsområdena samt uppdatering av guiden Goda rutiner för dosdispensering av läkemedel till enskilda patienter i samarbete med övriga myndigheter. Fimea rekommenderas för sin del utveckla apotekens egenkontroll på ett sätt som förbättrar läkemedelssäkerheten.

Länken till sammanfattningen


Mer information:


Utredningsledare Hanna Tiirinki, [email protected] eller tfn. 02951 50747

Publicerad 12.2.2024