Risken att drunkna påverkas i synnerhet av tillägnande levnads- och verksamhetsvanor

Olycksutredningscentralen har slutfört utredningen av drunkningsolyckorna som inträffade 2021. Under uppföljningsperioden 2021 inträffade sammanlagt 165 drunkningsolyckor som överensstämmer med utredningsgruppens definition.

Drunkningarna har minskat under de senaste decennierna. Antalet är ändå betydande och drunkningarna har inte minskat i lika stor utsträckning som dödsfallen inom vägtrafiken. I proportion till folkmängden inträffar dubbelt fler drunkningar i Finland än i Sverige och Norge.

”Som ett resultat av utredningen kan det konstateras att drunkningsolyckorna är koncentrerade till äldre personer. Hälften av dem som drunknar är över 67 år. Berusning hade en inverkan i 40 procent av fallen. Dessutom kan hjärtsjukdomar konstateras påverka antalet drunkningsolyckor. I fråga om delfaktorn hjärtsjukdomar strävar vi efter att i utredningen beakta om symptomen hade lett till döden även på andra ställen än i vattnet”, konstaterar utredningsledare Kai Valonen.

I allmänhet verkar det som att benägenheten att drunkna uppstår under årens lopp som en följd av tillägnade levnads- och verksamhetsvanor, och inte i så hög grad på grund av ett dåligt val som görs i en viss situation.

På basis av utredningen ges följande anvisningar till medborgarna:

  1. Lev hälsosamt
  2. Identifiera dina egna och dina närståendes hälsoproblem och åldrande samt beakta dem i din verksamhet
  3. Se till att det finns en person som kan hjälpa i närheten
  4. Skaffa en stadig CE-märkt båt
  5. Bygg stranden och bryggan så att de är säkra
  6. Gör användning av flytväst till en vana redan i ung ålder
  7. Undvik att vistas i vattnet eller i närheten av vattnet när du är berusad
  8. Var medveten om isens tjocklek.

Rekommendationerna som ges med stöd av utredningen riktas allmänt till aktörer som påverkar vattensäkerheten, och dessa aktörer ombeds att på basis av utredningens resultat kontrollera hur deras arbete är inriktat och innehållet i arbetet. Dessutom bör tyngdpunkten, arbetsfördelningen, finansieringen och kontinuiteten för vattensäkerhetsaktörernas arbete utredas och det bör även säkerställas att helheten svarar på de problem som lyfts fram i denna utredning. Olycksutredningscentralen upprepar också rekommendationerna i den tidigare temautredningen, vilka fortsättningsvis kan tillämpas för att stöda säkerhetsutvecklingen.

Länken till utredningsrapporten och sammanfattningen

Mer information:

Utredningsledare Kai Valonen, tfn 02951 50707 (fram till 26.6.2022)

Expert Mika Hatakka, tfn 040 585 5141 (27.6-25.7.2022)

Publicerad 21.6.2022