En oberoende utredning rekommenderar utveckling av statens krisledningssystem, information och beredskap

En av statsrådet tillsatt oberoende utredningskommission som utredde åtgärderna på grund av coronapandemin har slutfört sitt arbete.

Kommissionen som arbetade vid Olycksutredningscentralen har utrett de åtgärder som myndigheterna och landets ledning vidtog i samband med coronapandemin under den första hälften av år 2020. Saken utreddes med hjälp av säkerhetsutredningsmetoder. Utredningskommissionen har systematiskt gått igenom ledningen under början av coronakrisen, hur den offentliga förvaltningen och andra aktörer vaknade upp till situationen, vidtagna åtgärder, informationsgången mellan olika aktörer, beredskapen, författningarna som tillämpades i situationen samt kommunikationen som påverkade medborgarnas säkerhet. Kommissionen har kontaktat över 80 organisationer och hört cirka 150 personer.

I utredningsrapporten ingår sammanlagt 12 säkerhetsrekommendationer, av vilka de viktigaste gäller utvecklingen av statens krisledningssystem, informationsgången samt beredskapen.

Utredningskommissionen rekommenderar till exempel att statens krisledningsmodell ska revideras. Modellen ska säkerställa att ett öppen och tillräcklig samverkan inleds i tid. Det behövs även en på förhand planerad instans som i huvudsyssla ser till att ärenden bereds, verkställs och följs upp aktivt.

Ledningen organiserades inte enligt den ledningsmodell som beskrivs i säkerhetsstrategin för samhället, vilket ledde till vissa problem. Det är bra att utveckla modellen utifrån de erfarenheterna”, säger utredningskommissionens ledare, ledande utredare Kai Valonen vid Olycksutredningscentralen.

I utredningen framkom problem i växelverkan inom statens centralförvaltning samt mellan förvaltningen, regionerna och kommunerna. Därför rekommenderar utredningskommissionen att en verksamhetsmodell för informationsutbyte ska byggas upp mellan statsförvaltningen, regionerna och kommunerna. Tanken är att lägesbilden ska kunna samlas in och delas och att man ska kunna kommunicera om beslut och planerade åtgärder.

Utredningskommissionen rekommenderar också att beredskapen ska utvecklas genom att skapa en funktion som reviderar och stödjer beredskapen inom statsförvaltningen, regionerna och kommunerna. I utredningen framgick det att många organisationers kontinuitets- och beredskapsplaner var halvfärdiga och att uppdateringar inte hade gjorts. Ett exempel på detta var den nationella pandemiplanen från år 2012, som endast gällde influensa.

"Olycksutredningscentralen följer hur rekommendationerna genomförs. Vi frågar regelbundet föremålen för rekommendationerna om vilka åtgärder de vidtagit. Uppföljningsuppgifterna publiceras på Olycksutredningscentralens webbplats”, säger Valonen.

Syftet med säkerhetsutredningar är att öka den allmänna säkerheten, förebygga olyckor och tillbud samt förhindra skador till följd av olyckor. Den genomförda utredningen var en utredning av en exceptionell händelse enligt lagen om säkerhetsutredning av olyckor och vissa andra händelser. En sådan utredning kan enligt lagen gälla sådana synnerligen allvarliga händelser som inte är olyckor men som har lett till döden eller har hotat eller allvarligt skadat samhälleliga basfunktioner. Utredningskommissionen tillsattes 3.9.2020 och överlämnade i dag sin färdiga utredningsrapport till statsrådet.

Länken till sammanfattningen och utredningsrapporten


Mer information:


Utredningskommissionens ledare Kai Valonen, tfn. 02951 50707

Publicerad 30.6.2021