M2022-E2 Kuolemaan johtanut hydrokopterionnettomuus Lahdessa 1.5.2022

Sunnuntaina 1.5.2022 Lahdessa tapahtui hydrokopterionnettomuus, jossa hydrokopteri kaatui ja sen kyydissä ollut matkustaja kuoli. Kaatuminen tapahtui lähellä jään reunaa hiljaisessa vauhdissa tapahtuneen käännöksen aikana. Hydrokopteri oli tuotu Venäjältä, ja se oli yksityiskäytössä.

Hydrokopterilla voidaan liikkua sekä vedessä että jään tai lumen päällä. Vedessä liikkuessaan se on vesikulkuneuvo. Jään tai lumen päällä liikkuessaan se on maastoajoneuvo. Alustavan tutkinnan perusteella voidaan todeta, että hydrokopterin tuote- ja käyttöturvallisuudesta on vain yleisiä normeja ja niiden valvonta on hajanaista.

Manner-Suomessa on noin 130 rekisteröityä hydrokopteria. Näistä neljännes on omavalmisteita. Omavalmisteisen tai omaan käyttöön tuodun hydrokopterin käytössä korostuu käyttäjän oma vastuu käyttöturvallisuudesta.

Onnettomuustutkintakeskus arvioi, että hydrokoptereiden käyttöön liittyvä yleinen turvallisuus paranee tässä alustavassa tutkinnassa saatujen havaintojen raportoinnilla ja julkaisemisella. Onnettomuustutkintakeskus ei aloita tapahtuman johdosta turvallisuustutkintaa.

Lisätietoja antaa johtava tutkija Risto Haimila p. 02951 50730

Liitetiedostot

M2022-E2 Lahti [pdf, 1.2 MB]

Julkaistu 3.6.2022