R2021-E1 Tasoristeysonnettomuus ja veturin suistuminen Kontiomäellä 4.6.2021

Alustava tutkinta Kontiomäellä 4.6.2021 tapahtuneen vaihtotyöyksikön ja raskaan ajoneuvoyhdistelmän tasoristeysonnettomuudesta, jossa veturi suistui kiskoilta, on valmistunut. Onnettomuus tapahtui, kun kahden dieselveturin ja 25 kuormassa olevan puutavaravaunun muodostama vaihtotyöyksikkö törmäsi 31 km/h-nopeudella tasoristeystä ylittämässä olleeseen tyhjään puutavarankuljetusrekkaan. Onnettomuudesta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Alustavassa tutkinnassa selvisi, että törmäys syntyi, kun ajoneuvoyhdistelmän kuljettaja ei huomannut oikealta lähestyvää vaihtotyöyksikköä. Kuljettaja ei pysäyttänyt ennen tasoristeystä mahdollistaakseen huolellisen havainnoinnin. Havaintojen tekemistä vaikeutti tai havaintojen tekemisen kohdistumista väärään suuntaan saattoi aiheuttaa myös ajoneuvon likaiset ikkunat yhdessä vastaan paistaneen auringon kanssa. Onnettomuus tapahtui varsin tutussa ympäristössä. Tasoristeys oli ajoneuvoyhdistelmän kuljettajalle tuttu hyvin pitkältä ajalta. Harvaan liikennöity rataosuus ja tasoristeyksen tuttuus saattoivat luoda harhakuvaa tasoristeyksen vaaroista ja heikentää havainnointia.

Veturin etuteli suistui kiskoilta heti törmäyskohdassa, koska veturin etupää keveni sen puskinten painuessa ajoneuvoyhdistelmän perävaunun runkopalkkiin ja ajoneuvoyhdistelmä veti samanaikaisesti veturia sivulle.

Onnettomuustutkintakeskus on alustavan tutkinnan perusteella päättänyt, että tapauksen erityispiirteet eivät edellytä varsinaista tutkintaa.

Liitetiedostot

R2021-E1 Kontiomäki [pdf, 2.2 MB]

Julkaistu 1.7.2021