Y2020-E1 Linja-auto-onnettomuus varusmiesten lomakuljetuksessa Iisalmessa 12.4.2020

Alustava tutkinta linja-auto-onnettomuudesta varusmiesten lomakuljetuksessa Iisalmessa 12.4.2020 on valmistunut. Onnettomuus tapahtui, kun linja-auton eturenkaiden pito ei riittänyt ja ajoneuvo suistui alamäessä tien sivuun. Tuulenpuuskilla on myös voinut olla vaikutusta onnettomuuden syntyyn, sillä ajoneuvo on varsin takapainoinen. Reitti kulki seututietä, jolle oli kertynyt märkää lunta ja loskaa tehden tien liukkaaksi. Kelitietojen seuranta oli puutteellista.

Vakavilta loukkaantumisilta vältyttiin, vaikka linja-auto kaatui. Siihen vaikutti se, että todennäköisesti suurin osa käytti turvavyötä. Kaikilla vyö ei kuitenkaan ollut kiinnitettynä – siitä huolimatta, että vöiden käyttö on pakollista ja järkevää. Pelastumis- ja pelastautumistilanteessa kävi myös ilmi, ettei lomakuljetuksen matkustajalista ollut ajan tasalla, mikä aiheutti epätietoisuutta sekä onnettomuudessa mukana olleiden että myöhemmin viranomaisten keskuudessa sekä söi resursseja

Onnettomuudesta aiheutui joitakin aineellisia vahinkoja, mutta kukaan mukana ollut ei saanut vakavia vammoja.

Onnettomuustutkintakeskus on alustavan tutkinnan perusteella päättänyt, että tapauksen erityispiirteet eivät edellytä varsinaista tutkintaa.

Y2020-E1 Iisalmi (pdf, 1.89 Mt)

Lisätiedot:

Tutkinnanjohtaja Kai Valonen, p. 02951 50707

Johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi p. 02951 50701

 
Julkaistu 24.4.2020