Kaupunkiraideliikenteessä paljon pieniä vaaratapahtumia – haasteena kaupunkiraideliikenteen ja muun liikenteen yhteensovittaminen

Onnettomuustutkintakeskus on saanut valmiiksi kaupunkiraideliikennettä – metron ja raitioliikenteen - turvallisuuden nykytilaa selvittävän teematutkinnan.

Tutkinnassa tarkasteltiin kaupunkiraideliikenteen toimijoiden poikkeamailmoitusten pohjalta laadittua tilastotietoa raitioliikenteestä vuodelta 2021 ja metroliikenteestä vuosilta 2020–2021. Lisäksi tarkasteltiin tutkinnan aikana tapahtuneita onnettomuuksia ja vaaratilanteita ajanjaksolta 1.1.–30.6.2022 ja esitettiin esimerkkejä kaupunkiraideliikenteen onnettomuuksista ja tapahtumista. Tutkinnassa hyödynnettiin kaupunkiraideliikennettä koskevaa lainsäädäntöä, määräyksiä ja ohjeistusta


Tämä on ollut meille monella tapaa poikkeuksellinen tutkinta. Tapahtumia oli paljon, mutta vakavia onnettomuuksia ja vaaratilanteita oli vähän – ja hyvä näin. Lopulta päädyimme tarkastelemaan tarkemmin onnettomuus- ja vaaratilannetilastoja ja kehikkoa, jossa toimijat operoivat. Tarkastelussa nousi esille joitakin selkeitä yleisimpiä vaaratekijöitä. Metroliikenteessä tällaisena nousee esille luvaton radalla liikkuminen. Yhtenä syynä tähän on, että asemilta on esteetön kulku rata-alueelle. Esille nousi myös poikkeusopasteen lähes rutiininomainen käyttö. Poikkeusopastetta käytettäessä voidaan ohittaa osa turvajärjestelmistä”, toteaa tutkinnanjohtaja Lasse Laatta.

Tarkastelu osoitti myös, että sekä metron että raitiovaunun ovet voivat avautua väärälle puolelle, jolloin ulosnouseva matkustaja on vaarassa.

Raitioliikenteessä erilaiset pienet onnettomuudet ja vaaratilanteet ovat arkipäivää. Yleisesti ongelmana on kaupunkiraideliikenteen ja muun liikenteen yhteensovittaminen. Muut tienkäyttäjät eivät tiedosta raitioliikenteen riskien vakavuutta ja toimivat vasten liikennesääntöjä. Raitioliikenteen nopeudet ovat kuitenkin niin alhaiset, että vahingot jäävät toistaiseksi vähäisiksi”, kertoo Laatta.

Onnettomuustutkintakeskuksen antamat kuusi suositusta puuttuvat yllä esiin nostettuihin turvallisuustekijöihin. Tampereella ollaan on jo reagoitu oven avautumiseen väärälle puolelle ja tehty korjaavia toimenpiteitä.

Linkki tiivistelmään ja tutkintaselostukseen

Lisätiedot:
Tutkinnanjohtaja Lasse Laatta, puh. 029 515 0709

Julkaistu 21.6.2023