M2022-E3, MY Hooligan (FIN), brand och förlisning utanför Tallinn 30.7.2022

Olycksutredningscentralen fick information om en finländsk fritidsbåt som sjunkit utanför Tallinn den 30 juli 2022 som en följd av en brand och inledde insamlingen av bakgrundsuppgifter med anknytning till fallet med de befogenheter som ingår i en preliminär utredning. Nedan presenteras observationer med anknytning till fallet.


MY Hooligan är en fritidsbåt av typen Canados 90 Open tillverkad i Italien. Båtens totala längd är 27,4 m, den största bredden är 6,3 m och kraftkällan är två dieseldrivna marinmotorer av typen MTU 16 V 2000 med en sammanlagd effekt på cirka 3 580 hk. Fartygets bränsletank (volym 8 500 l) och bränslemunstycken samt bränslepumpar hade genomgått service och reparerats/förnyats.
Efter servicen av bränsletanken tankades fartyget med 6 000 l diesel. Under provkörningen efter servicearbetena den 29 juli upptäcktes ännu små brister i bränslerören, vilka korrigerades före olycksresan.


Under olycksresan befann sig 10 personer i båten. När båten kastade loss fanns det cirka 5 500 l diesel i tanken. I början av resan körde båten med låg fart för att värma upp motorerna innan farten ökades till cirka 24 knop (cirka 60 % av full effekt). Efter att farten ökats upptäcktes rök från maskinrummet, och därför stannades båten för att utreda orsaken till rökbildningen. Orsaken kunde inte utredas närmare eftersom rökbildningen blev kraftigare. Personerna i båten tog på sig flytvästar, anmälde situationen till nödcentralen i Estland (112) cirka klockan 15:30 och förflyttade sig från båten till en räddningsflotte som lagts ut i vattnet. Cirka 2-3 minuter senare slog lågor ut från båtens maskinrum och branden tilltog.


Personerna på räddningsflotten lyckades evakuera sig med assistans av en nöjesbåt som kommit till platsen. Den första sjöräddningsenheten anlände till platsen cirka 45 minuter efter att nödanmälan (112) gjorts. Branden på NMY Hooligan kunde inte släckas och båten sjönk cirka klockan 18:20. Bränsle från den förlista båten läckte ut i havet. Läckaget kunde avgränsas.
Vid händelsetidpunkten försvårades verksamheten i området av sjögången, då vinden blåste från väst-nordväst med en styrka av 8 m/s. Olyckan orsakade inga allvarliga personskador. Myndigheterna i Estland misstänker att ett tekniskt problem låg bakom händelsen.

 
Olycksutredningsmyndigheterna i Estland och Finland inleder ingen säkerhetsutredning av händelsen.
Det svårt brandskadade vraket bärgades den 5 augusti 2022.

Publicerad 12.8.2022