M2022-E1, M/S Gabriellas kollision med kajen i Södra hamnen i Helsingfors 12.1.2022

Rapporten om den preliminära utredningen gällande M/S Gabriellas kollision med kajen i Södra hamnen i Helsingfors 12.1.2022, har färdigställts. I samband med den preliminära utredningen konstaterades att man inte kunnat utesluta inverkan av isförhållandena i hamnbassängen till störningen i elförsörjningen. I april 2021 hade nya skyddsgaller installerats till bogpropellertunnlarna för att bl a. förbättra deras styrförmåga.

I slutet av 2021 hade en kortvarig störning i bogpropellrarnas funktion inträffat. Störningen fick man snabbt under kontroll och den förorsakade ingen farosituation. Det fanns is i hamnbassängen då detta skedde.

I den nu utredda incidenten stannade den ena av M/S Gabriellas bogpropellrar på grund av överbelastning snart efter att fartyget kommit loss från kajen. Överbelastningen orsakade en störning i elförsörjningen, vilken utsträckte sig till bl a. styrsystemet för propellerstigningen. Detta ledde till att fartyget tillfälligt miste manöverförmågan och trycktes mot kajen, för att med låg fart fortsätta framåt, tills fartyget kolliderade med kajkonstruktionen söder om Allas Sea Pool. Kollisionen orsakade varken person- eller miljöskador.

Vinden hade packat rikligt med is i hamnbassängen, vilket delvis påverkade svängningen av fartyget. De skyddsgaller som hade installerats till bogpropellertunnlarna avlägsnades efter händelsen och rederiet fortsatte att undersöka incidenten.

Utgående från den preliminära utredningen har Olycksutredningscentralen beslutat att omständigheterna kring denna händelse inte kräver att en egentlig utredning inleds.

Bilagor

Publicerad 21.2.2022