M2020-02 M/S Amorellas bottenkänning och strandning 20.9.2020 sydost om Långnäs

Rederiet Viking Lines passagerar-bilfärja MS Amorella hamnade utanför farledsområdet och fick åtskilliga bottenkänningar i Apotekarfaret i Skärgårdshavet den 20 september 2020. Den bakomliggande orsaken till olyckan var ett fel i propulsionssystemet som justerar fartygets propellerstigning. Efter att styrförmågan hade återfåtts kördes fartyget till stranden vid en närliggande holme för att stabilisera situationen och evakuera passagerarna. Senare lösgjordes fartyget från stranden och kördes till reparationsvarvet i Åbo.

Under utredningen upptäcktes brister i underhållsprogrammet för kritiska anordningar. Kommunikationen mellan tillverkarna och rederiet beträffande riskerna med anknytning till anordningarnas livscykel visade sig också vara otillräcklig. Under utredningen upptäcktes det dessutom att situationer som denna förutsätter ett smidigt och snabbt samarbete mellan däckspersonalen och maskinvaktpersonalen för att omedelbara korrigerande åtgärder ska kunna genomföras.

Vid exceptionella situationer som inträffar till sjöss spelar kommunikationskanalernas funktion och användbarhet en betydande roll. I utredningen framkom det att mobilnätet lätt överbelastas i en situation som den aktuella och att satelittelefonförbindelsen kan vara en långsam alarmeringskanal. Den marina VHF-radiotelefonförbindelsen har i författningar definierats som primär nödkommunikationsförbindelse.

Uppgifter med anknytning till besiktningen av fartyg, vilka tillhör Transport- och kommunikationsverkets behörighetsområde, har överförts till klassificeringssällskapen. Det övervakas inte i tillräcklig utsträckning vilken inverkan förändringar på kommandobryggan har på navigeringssäkerheten. Samma fenomen har upptäckts även i samband med tidigare olycksutredningar (M2019-01, M/S Skarvens grundstötning och M2019-03, tillbudet mellan L/A Mergus och M/S Finnswan).

Olycksutredningscentralen rekommenderar att

1. Viking Line Abp preciserar anvisningarna om metoderna i samband med förebyggande underhåll så att de komponenter som är nödvändiga för att de kritiska systemen ska fungera identifieras och komponenternas skick regelbundet kontrolleras på ett tillförlitligt sätt. Intervallet för byte av nödvändiga komponenter till nya ska utvärderas på basis av användningen och vid behov anpassas till fartygets dockningsrytm.

2. Viking Line Abp utvecklar samarbetet mellan kommandobryggan och maskinkontrollrummet i fråga om utredning av orsakerna till felsituationer och hantering av störningssituationer.

3. Gränsbevakningsväsendet utvecklar sjöräddningscentralernas arbetsprocesser och användning av teknik som hjälp i arbetet så att centralerna har kapacitet att snabbt skapa en lägesbild, effektivt alarmera sjöräddningsenheter och tilldela dem uppgifter samt förmedla en tydlig lägesbild och -bedömning till samarbetsparterna.

4. Transport- och kommunikationsverket sammanställer tillämpningsanvisningar till fartygsbesiktare och auktoriserade klassificeringssällskap som beskriver hur de faktorer som nämns i föreskrifterna om arrangemangen på bryggan, såsom bestämmelse 15 i SOLAS kapitel V, ska verifieras vid besiktningar av SOLAS- och non-SOLAS-fartyg samt hur brister som gäller dessa faktorer ska åtgärdas.

Bilagor

Publicerad 7.9.2021