R2021-E2 Kollision mellan tågenheter under växlingsarbete vid Tammerfors station den 12.12.2021

Den preliminära utredningen av en kollision mellan två Sm3-tågsätt i samband med växlingsarbeten vid Tammerfors station den 12 december 2021 är klar. Vid tidpunkten för olyckan höll ett tågsätt på att flyttas från ett parkeringsspår till ett avgångsspår. Olyckan inträffade när tågsättet vid en hastighet av 21 km/h kolliderade med ett annat tågsätt som stod stilla på spåret. I samband med kollisionen trycktes tågsättens frampartier ihop och den första boggin i den andra vagnen sett söderifrån i tågsättet som stod stilla spårade ur.

Olyckan förorsakade inga person- eller miljöskador. De materiella skadorna var omfattande. Röjningen av tågsätten pågick fram till kvällen den 15 december, vilket medförde förändringar i tågens parkeringsspår vid Tammerfors station och försvårade flyttningen av tåg.

Under den preliminära utredningen framkom det att kollisionen berodde på bristfälliga förhandsuppgifter och en felaktig lägesbild i samband med flyttningen av tågsätten. Lokföraren som genomförde flyttningen och ledaren för växlingsarbetet var inte medvetna om att två Sm3-tågsätt befann sig på spåret och placerade sig av misstag i olika tågsätt. Observationsförmågan försämrades av annat materiel på bangården som skymde sikten. Även brådskan på grund av att tågflyttningar som genomförts tidigare under samma skift hade försenats påverkade för sin del händelserna.

Trots att anvisningarna följdes i samband med flyttningen, upptäckte man inte i situationen att det ena tågsättet rörde på sig och det andra stod stilla. I anvisningarna förutsätts det inte att en enhet som flyttas individualiseras och det är inte heller vanligt i samband med växlingsarbeten.

Olycksutredningscentralen har med stöd av den preliminära utredningen bestämt att händelsens särdrag inte förutsätter någon egentlig utredning.

Inga säkerhetsrekommendationer ges i samband med den preliminära utredningen. Olycksutredningscentralen konstaterar dock att fallet har likheter med flera av de enskilda fall som undersöktes i temautredningen R2019-S1, Temautredning om olyckor och tillbud i samband med växlingsarbete. Genom att fästa vikt vid faktorerna som lyfts fram och säkerhetsrekommendationerna som ges i temautredningen är det möjligt att avsevärt förbättra säkerheten vid växlingsarbeten.

Publicerad 4.2.2022