R2015-02 Tillbud i tågtrafiken i Åggelby 12.3.2015

Torsdagen den 12 mars 2015 klockan 13.19 inträffade ett tillbud vid Bocksbacka station då två Sm4-närtåg hamnade på samma blocksträcka. Händelseförloppet började efter att ett H-tåg på grund av ett fel i säkerhetsanordningen hade stannat på skiljesektionen efter signalen E581. När lokföraren lät tåget ”glida” bakåt för att komma bort från skiljesektionen hamnade tåget på samma blocksträcka som Z-tåget, som kom efter på samma spår.

H-tåget försenades 24 och Z-tåget 15 minuter. Den övriga tågtrafiken löpte utan störningar. Tillbudet orsakade inga skador.

Den omedelbara orsaken till tillbudet var att lokföraren lät H-tåget "glida" bakåt till samma blocksträcka som Z-tåget befann sig på. Ett fel i en säkerhetsutrustningskoppling, som anmälts flera gånger men som inte reparerats, bidrog till uppkomsten av tillbudet. En annan bidragande orsak var den inexakta och otillräckliga kommunikationen i störningssituationen.

Föraren kunde inte lösa de tekniska problem som ledde till tillbudet på grund av sin oerfarenhet och den minskade utbildningen. Inte heller teknisk support var lättillgänglig.

För att undvika olyckor och motsvarande tillbud rekommenderar Olycksutredningscentralen:

1. Den som ansvarar för underhållet av rullande materielen bör i högre grad säkerställa och instruera i reparationen av fel i materielens säkerhetsutrustning.

2. Sm-närtågens tekniska support bör flyttas till VR:s operativa central.

3. I utbildningen av lokförare bör man i högre grad fästa uppmärksamhet vid lösning av problemsituationer.

R2015-02 utredningrapport (på finska) (pdf, 5.19 Mt)

Publicerad 22.10.2015