Y2012-S1 Dödsfall bland barn
Barndödligheten i sjukdomar och av icke-naturliga orsaker har minskat under de senaste decennierna, vilket för olyckornas del i huvudsak beror på den förbättrade trafiksäkerheten. En avvikelse i den goda utvecklingen är antalet självmord bland unga, som har hållits på en nästan oför-ändrad nivå. Trots den goda utvecklingen är dödligheten bland barn på grund av olyckor och våld högre i Finland än i de flesta västeuropeiska länderna. Olyckor och andra icke-naturliga dödsfall är även internationellt sett ett märkbart folkhälsoproblem.
I studien granskades dödsfall i åldern 0–17 år i Finland under en tidsperiod på tre år. Åren 2009–2011 omkom totalt 199 barn eller unga personer antingen olycksrelaterat eller annars icke-naturligt. Flest barn och unga (74 dödsfall) omkom i olyckor i landtrafiken. Totalt 51 unga begick självmord, 17 drunknade, 12 dog av kvävning, 6 i bränder, 4 av förgiftning, 8 i övriga olyckor, 13 som offer i fall av brott mot liv och 1 i vården. I 13 fall fastställdes dödsklassen som oklar.
I utredningsrapporten specificeras olika händelseförlopp som lett till dödsfall, vilket möjliggör en korrekt inriktning av säkerhetsarbetet. Materialet visar att vägtrafikolyckorna numerärt orsakar det största antalet dödsfall, och bland dessa märks ungdomars risktagning med mopeder och senare med bilar när man närmar sig vuxen ålder. Drunkning var numerärt den näst största gruppen av olycksrelaterade dödsfall. När det gäller de minsta barnen var olyckorna som ledde till dödsfall varierande, varvid det väsentliga är att skapa en allmänt trygg miljö, övervakning och att styra barnen till trygga lekar och sätt att röra sig. Särskilt stort var antalet självmord bland unga, som inte har visat någon god utveckling. Problemen ser ut att vara problem med den mentala hälsan, social utslagning, den sexuella identiteten och den felaktiga lösningsmodellen för problem i parrelationen som finns i vår kultur. Antalet döda till följd av brott mot liv under undersökningsperioden var 13, så även här finns det skäl att satsa på förebyggande åtgärder.
Olycksutredningscentralen rekommenderar att insamlingen och användningen av informationen som gäller barns död utvecklas. För att minska antalet dödsfall i trafiken föreslås att de unga och deras familjer får information om farorna med mopedkörning, hur man kör säkert, efterföljande av trafikreglerna samt vikten av underhåll och service av mopeder. För att förhindra drunkningar borde man inom barnavårdscentrals- och förskolepedagogikverksamheten betona farorna med vatten och informera föräldrarna om hur viktigt det är att barnen blir bekanta med vatten, lär sig simma och att detta sker under övervakning. Dessutom borde man säkerställa att skolbarnen lär sig simma i lågstadiet.
För att förhindra självmord borde man se till att de krav på resurser, innehåll, planering, samarbete och information i tjänsterna för mental hälsa som ingår i mödra- och barnavårdscentrals-verksamheten samt skolhälsovården har definierats tydligt och efterföljs. Dessutom borde man för eleverna i grundskolan och på andra stadiet skapa möjligheter att i sin skola föra fram bekymmer som gäller dem själva, vännerna eller gemenskapen till lärare och personal inom elevvården. I systemet borde införas metoder för identifiering och behandling av problemsituationer.
För förhindrande av brott mot liv som riktas mot barn borde man se till att kommunernas tjänster för barnfamiljer genomförs enligt modellen för familjecentraler eller annars i form av ett brett och multiprofessionellt samarbete med familjerna utan sektorgränser. Syftet ska vara en tidig identifiering av problem, säkerställande av informationsförmedling, stöd till familjens resurser och helhetsbetonad hjälp.
Y2012-S1 utredningsrapport
(pdf, 6.49 Mt)
Publicerad 28.4.2014