Y2023-E1 Brand som spred sig mellan bostäder i höghus i Jyväskylä 19.3.2023

Händelser

I Jyväskylä uppstod på förmiddagen den 19 mars 2023 en brand i kokvrån i en bostad på den nedersta bostadsvåningen i ett höghus. Invånaren gick ut i trappuppgången och förlorade medvetandet utanför sin bostad. Bostadens dörr lämnades öppen och rök kunde fritt spridas ut i trappuppgången.

Invånaren i bostaden ovanför den brinnande bostaden upptäckte att rök kom in i bostaden från konstruktionerna mellan kokvrån och badrummet. Invånaren gjorde en nödanmälan och gick ut på balkongen. Då såg invånaren lågor bakom köksfönstret i bostaden nedanför. Efter ett tag gick fönstret sönder.

Av de alarmerade enheterna var en enhet inom den prehospitala akutsjukvården först på plats. En brandman som arbetade vid enheten gick in i trappuppgången för att undersöka situationen. Brandmannen gick upp till den första bostadsvåningen och upptäckte att trappuppgången var fylld av rök därifrån och uppåt. Brandmannen höll sig lågt nere, stängde dörren till den brinnande bostaden och bar ut personen som låg medvetslös i trappuppgången. Efter att ha fått universalnyckeln av en representant för bostadsbolaget gick brandmannen dessutom runt och kontrollerade de övriga bostäderna på samma våning som branden.

Den rökfyllda trappuppgången hindrade säker utrymning från våningarna ovanför och invånare samlades på balkongerna. Räddningsverkets kranbil kördes fram till byggnaden längs den ganska smala och branta vägen som ledde till huvudingången. Räddningen av personerna på balkongerna inleddes.

Personalen från en räddningsenhet släckte branden i den brinnande bostaden och kontrollerade bostaden ovanför, där inga tecken på eldsvåda upptäcktes i detta skede. Brandmännen från en annan räddningsenhet gick uppåt i trappuppgången för att utreda möjligheterna till rökventilation i trappuppgången. De hittade en medvetslös invånare på avsatsen på fjärde våningen och bar ut invånaren.

Invånare räddades med kranbilen från balkongerna vid byggnadens främre fasad. Det upptäcktes att bostaden ovanför den brinnande bostaden, som redan hade kontrollerats en gång, brann. Branden släcktes. Under släckningen revs konstruktionerna i schaktet mellan kokvrån och badrummet. Branden hade uppstått bakom badrumsväggen, dit brinnande luft trängde in via avloppets väggbrunn. Bostaden som fanns på motsvarande plats på våningen ovanför kontrollerades. I bostaden upptäcktes rökskador, men ingen eldsvåda.

När den avbrutna och på nytt påbörjade undersökningen av trappuppgången hade nått den översta våningen upptäcktes det att det inte är möjligt att öppna takfönstret från trappuppgången. Kranbilen krossade takfönstrets kupa och trappuppgången kunde rökventileras. Efter rökventilationen evakuerades invånare via trappuppgången med hjälp av en evakueringshuva. En evakueringshuva är en huva med andningsskydd som träs över huvudet.

Två allvarligt skadade personer fördes till sjukhus och en tredje behövde också viss vård.

Höghuset byggdes 1976. På bottenvåningen finns förråd, tekniska utrymmen och en korridor från ytterdörren till trappuppgången i husets mitt. Huset har sju bostadsvåningar med likadan bottenplan. Det finns fem bostäder på varje våning.

Byggnaden har fem schakt mellan badrummet och köket, vilka är reserverade för husteknik och går genom alla bostadsvåningar. Badrummen byggdes av element i plåt, i vilka schaktet inklusive installationer ingick. Schakten var utrustade med isolerade avlopps- och vattenledningar, ventilationsrör till köket och badrummet samt elledningar. Schaktet hade kapats mellan våningarna med en betonggjutning.

I utredningen upptäcktes det att brandgaserna hade spridit sig från den bostad där branden först uppstod till utrymmena ovanför via schaktets genomföringar. En del av schaktets brandisoleringar var fabrikstillverkade, men fogarna och deras isoleringar hade utförts på byggarbetsplatsen. Avloppsrörets brandisolering var inte tillräcklig, utan röret kunde bli varmt. Det varma plaströret krympte, vilket ledde till att en springa uppstod mellan röret och betonggjutningen. De heta brandgaserna läckte upp i schaktet vid bostaden ovanför och till det tomma utrymmet ovanför badrummet, varifrån de spred sig vidare till bostadens övriga utrymmen via springorna.

Observationer

Den brandsektionerande dörren mellan den brinnande bostaden och trappuppgången var öppen, vilket innebar att brandgaser kom ut i trappuppgången. En sektionerande dörr ska i regel stängas och förslutas av sig själv, men automatisk stängning är dock inte ett krav för dörrar på bostadsvåningar i byggnader som är under 56 meter höga. Således har dörrar till bostäder i höghus i allmänhet ingen stängningsanordning. Med hjälp av en stängningsanordning hade den fara som branden orsakade för invånarna samt rökskadorna varit betydligt mindre. Bostadsbolagen har möjlighet och borde installera stängningsanordningar på bostädernas dörrar på eget initiativ.

Det var inte möjligt att genomföra rökventilationen av trappuppgången inifrån trappuppgången, utan det krävdes att takfönstret krossades utifrån med hjälp av kranbilen. Rökventilationen tog länge att genomföra och avbröt räddningsverksamheten för en stund. Ett bra arrangemang för rökventilation av en trappuppgång är sådant att rökventilationsluckorna kan öppnas på ingångsvåningen.

En invånare på en av våningarna ovanför lämnade sin bostad och gick ut i trappuppgången. I regel har höghus med högst 8 våningar en utgång, dvs. trappuppgången. Förutom utgången ska det finnas en reservutgång från varje bostad. Ofta är reservutgången balkongen, som invånarna kan lämna endast med räddningsverkets hjälp. För att reservutgången ska fungera bör det finnas lämpliga räddningsvägar och lyftplatser på gården. Verksamhetsanvisningarna för reservutgångsarrangemang och brandsituationer bör ha kommunicerats till invånarna med hjälp av räddningsplanen. Invånarna får inte lämna bostaden via en rökfylld trappuppgång.

Gamla byggnader kan ha olika genomföringslösningar som kanske inte är tillräckliga på basis av den information som tillämpas idag. Reparationer som gjorts under årens lopp har kunnat försämra lösningarnas funktion. Räddningsverken bör beakta möjliga brister i genomföringarna i sin släckningsverksamhet.

Olycksutredningscentralen har granskat dörrars stängningsanordningar, rökventilation i trappuppgångar och sårbarheten vid räddning med kranbil särskilt i samband med utredningen av höghusbranden i Åbo den 17 mars 2014, Y2014-02. Rekommendationerna har genomförts dåligt. Reservutgångsarrangemang, rökventilation och evakuering till trappuppgången har också behandlats i samband med utredningen av branden i en pizzeria i Tammerfors den 22 november 2010, B2/2010Y. Då avled tre personer i trappuppgången.

Brand i höghus i Lahtis

En brand uppstod i ett höghus i Lahtis på morgonnatten påskmåndagen den 10 april 2023. Flera personer som gått ut i den rökfyllda trappuppgången skadades allvarligt i branden. Personerna som gått ut ur de brinnande bostäderna lämnade dörren till bostaden öppen i utrymningssituationen och röken kunde fritt strömma ut i trappuppgången. En automatisk stängningsanordning på dörren skulle ha varit till hjälp även i detta fall.

Enligt räddningsväsendets statistik var nästan en fjärdedel av alla byggnadsbränder som inträffade åren 2016–2020 bränder i höghus. Årligen inträffade i genomsnitt över 1 200 sådana höghusbränder.

Mer information:
Ledande utredare Kai Valonen (OTKES), tfn 02951 50707; e-post: [email protected]; @KValonen

Olyckshöghusets fasad, där spår av branden är synliga vid första och andra bostadsvåningen.
Bild 1. Bran­den upp­stod i en bo­stad ovan­för in­gång­en. (Bild: OT­KES)
Ett svart avloppsrör i plast som har smält.
Bild 2. Rök och eld spred sig till bo­sta­den ovan­för via av­lopps­rö­rets ge­nom­fö­ring­ar. Plast­rö­ret krymp­te och sprack på grund av het­tan. (Bild: OT­KES)
Badrummet ovanför bostaden där branden uppstod, med avsevärda brandspår på väggen.
Bild 3. Bran­den spred sig till bo­sta­den ovan­för bakom bad­rums­väg­gen, där det fanns ett schakt för bland an­nat av­lopp. Bran­den fick luft från av­lop­pets vägg­brunn. (Bild: OT­KES)

Publicerad 12.4.2023