Fyra människors död i egnahemshus i Kyrkslätt 18.12.2022

Händelser

Den 19 december 2022 hittades fyra avlidna i ett egnahemshus i Veikkola i Kyrkslätt: det äldre paret som bott i huset, deras yngre släkting och dennes vän. Alla var över 30 år, även de yngsta.

På måndagen den 19 december kom en närstående till paret till platsen och hittade paret i deras sovrum. Snart därefter hittades den yngre duon i garaget. Den ena befann sig i förarsätet i en bil som fanns i garaget och den andra låg på garagets golv.

 De två personerna hade sannolikt gått in i garaget söndagen den 18 december 2022. De höll på att installera högtalare i bilen. I efterhand har man kunnat dra slutsatsen att duon höll bilen igång i garaget – möjligen på grund av musikanordningarnas behov av elektricitet, eftersom det fanns en värmare i garaget. Orsaken till att bilen hölls igång var alltså sannolikt inte värme. Utomhustemperaturen var kring nollstrecket.

Polispatrullen som gick in i garaget på måndagen konstaterade att det luktade avgaser, men bilen var inte längre igång. Bilens batteri var tomt. Det fanns bränsle kvar. Bilen var bensindriven och över 15 år gammal.

Garaget som finns i källaren är i sin helhet byggt av betong. Man når bostaden från garaget endast utifrån. Olycksutredningscentralens och polisens utredare utlöste rökpatroner i garaget som ett test. Med hjälp av rökpatronerna kunde man konstatera att färgad rök trängde in i bostadsvåningen. De enda möjliga vägarna som kunde ses med blotta ögat var fyra rörgenomföringar.

Observationer

Avgasen och i synnerhet kolmonoxiden som den innehöll orsakade personernas medvetslöshet och död först i garaget och senare i bostaden. Resultaten av den rättsmedicinska undersökningen stöder denna slutsats. Det äldre paret hade på sig dagkläder, vilket tyder på att dödsfallen inträffat före natten mellan söndag och måndag. Det fanns inga eldstäder som hade kunnat producera motsvarande brandgaser i garaget och bostaden.

Garagets dörr hade ventilationsöppningar. I samband med testet med rökpatronerna konstaterades det att luft flödade in genom ventilationsöppningarna, vilket innebar att de ökande avgaserna uppenbarligen flödade huvudsakligen i riktning mot bostaden.

OTKES och polisen i Västra Nyland har genomfört granskningsarbetet tillsammans. OTKES inleder ingen utredning av händelsen. Polisen fortsätter att utreda dödsorsaken.

Enligt statistiken över dödsorsaker har 1–2 personer per år avlidit på grund av olyckor med anknytning till kolmonoxidutsläpp från förbränningsmotorer under de senaste åren.

Mer information:
Ledande utredare Kai Valonen (OTKES), tfn 02951 50707

Publicerad 5.1.2023