L2023-01 Fallskärmsolyckor i Ivalo 7.3.2023
Två beväringar skadades vid en hoppövning under arméns övning Talvikotka 23 i Ivalo 7.3.2023. Hoppen utfördes från en NH90-helikopter som hopp med tvångsutlösning, varvid hopparens fallskärm via en tvångsutlösningsrem är fäst i en vajer i helikopterns golv och fallskärmen öppnar sig självmant vid uthoppet. Hos båda de skadade beväringarna löpte fallskärmens tvångsutlösningsrem på fel sida om vänstra handen. Därför slingrade sig remmen vid uthoppet runt deras vänstra biceps och ryckte till kraftigt i armen när remmen spändes. I den första skadade beväringens axel uppstod det allvarliga skador som krävde operationsvård. Man tvingades avbryta hans beväringstjänst. Även den andra beväringen fick skador i axeln, men han kunde fortsätta sin beväringstjänst.
Fallskärmshoppen utfördes från en NH90-helikopter med en fullpackad, stor och tung uppdragsryggsäck. Beväringarna hade inte tidigare hoppat med en ryggsäck av motsvarande storlek, och ryggsäckens vikt och storlek gjorde det svårt att förflytta sig i den trånga helikoptern. Dessutom hade beväringarnas hopputbildning fokuserat på fallskärmshopp från flygplan, och därför hade de enbart liten erfarenhet av hoppning från helikopter. Under utbildningen användes en markövningsmodell som överensstämde med innerutrymmena i flygplanet, men någon motsvarande markövningsmodell användes inte för hoppning från helikopter. I NH90-helikoptern är tvångsutlösningsremmen fäst i en vajer i golvet, medan vajern i flygplanet löper i taket.
Det är sällsynt att tvångsutlösningsremmen hamnar på fel sida om armen, men detta händer i det närmaste alltid på samma sätt och orsakar skador av samma typ, och det finns rikligt med dokumentation om olyckstypen. Vid undersökningar har man upptäckt att skador orsakade av tvångsutlösningsremmen ofta kräver operationsvård. Inom Finlands försvarsmakt har det rapporterats 94 farliga situationer/avvikelser med anknytning till fallskärmshoppningsverksamhet under de senaste sju åren. Vid åtta av dessa avvikelser var det frågan om att tvångsutlösningsremmen slingrade sig runt handen. I fem fall hade det uppstått krosskador i handen och i ett fall krävde handen operationsvård. De risker som orsakas av att tvångsutlösningsremmen fastnar hade dock inte uppmärksammats i riskbedömningen av övningen.
För att förbättra säkerheten rekommenderar Olycksutredningscentralen att:
- Uttis jägariregemente utvecklar en utbildning för hoppverksamhet som sker med fallskärmsjägarnas NH90-helikopter.
- Arméstaben säkerställer att funktionen och effektiviteten hos kvalitetssystemet för fallskärmshoppningsverksamheten verifieras regelbundet med hjälp av en mer heltäckande granskning än den nuvarande.
- Flygvapnets och arméns staber tillsammans assisterar Uttis jägarregemente i utvecklingen av säkerhetsarbetet och säkerhetsledningen, tryggar tillräckliga resurser samt utbildar den operativa personalen i hantering av säkerhetsledningens grunder.
Publicerad 22.5.2024