L2021-E1 Trafikflygplan återvände till Helsingfors-Vanda flygplats på grund av tekniskt fel 21.2.2021

Japan Airlines flyg (JL48) hade lyft från Helsingfors-Vanda flygplats den 21 februari 2021 kl. 18.21 på väg mot Hanedas flygplats i Tokyo. På grund av en vibration i den högra motorn som uppstod under flygningen beslutade planets befälhavare efter att ha flugit i 1 timme och 20 minuter att planet ska återvända till Helsingfors-Vanda, eftersom det hade en lång flygning framför sig i Rysslands luftrum och det är svårt att få teknisk hjälp på de fastställda reservflygplatserna. Motorn som utlöste vibrationsindikationen stängdes inte av. Piloterna minskade flyghöjden och flyghastigheten avsevärt i enlighet med standardmetoderna. När flygplanet närmade sig Helsingfors var alla indikationer normala för båda motorerna. Planet landade utan problem kl. 22.02.

Planet inspekterades och blev kvar i Helsingfors för service.

Under inspektionen konstaterades det att en bit av ytbeläggningen hade lossnat från fläktens blad. Detta ledde till obalans i motorn, vilket upptäcktes av sensorerna för vibrationsmätning.

Tillbudet orsakade inga personskador och inte heller andra materiella skador än ytbeläggningen som lossnade. Inga räddningsåtgärder behövdes.

Besättningens beslut att avbryta flygningen fattades i ett tidigt skede med tanke på flygsäkerheten.

Mer information:

Ledande utredare Janne Kotiranta tfn 02951 50703

Direktör, professor Veli-Pekka Nurmi tfn 02951 50701

Bilagor

Publicerad 9.3.2021