Utredningen av branden i Äkäslompolo: Händelsekedjan och bakgrundsfaktorerna som ledde till branden är mångfacetterade och undersökningen av dem fortsätter

Olycksutredningscentralen fortsätter att utreda hostelbranden i Äkäslompolo. Tre personer avled i branden.

Under utredningen har man lyckats precisera händelsekedjan som ledde till branden och antändningstidpunkten. En antändningsorsak som beror på elektricitet verkar inte sannolik med stöd av de uppgifter som erhållits under utredningen. Brandhunden som besökte brandplatsen gav inga tecken om brandfarliga vätskor. Olycksutredningscentralen har redan i ett tidigare meddelande uteslutit elcyklarnas batterier som en möjlig antändningsorsak, eftersom cyklarnas batterier inte laddades utomhus och batterierna inte var på plats i cyklarna.

Branden började i ett kallt förrådsutrymme på samma nivå som altanen vid byggnadens gavel. Genom att använda uteslutningsmetoden återstår aska som placerats i förrådsutrymmet på kvällen som den mest sannolika antändningsorsaken. I takt med att utredningen framskrider kommer vi också att ta reda på hur aska vanligtvis har avlägsnats från naturen eller förvarats”, konstaterar utredningsledare Timo Naskali.

Askan från brasan hade kylts med snö innan den flyttades till förrådsutrymmet.

Förrådsutrymmets konstruktion bidrog till spridningen av branden.

I förrådsutrymmet var åtminstone taket uppenbarligen byggt av glesa brädor, vilket innebar att elden snabbt kunde sprida sig till övre våningens loftgång”, tillägger Naskali.

Det kalla förrådsutrymmet användes av en utomstående researrangör. Utrymmets huvudsakliga användningsändamål var förvaring av olika typer av utflyktsutrustning.

Olycksutredningscentralen fortsätter att samla in material och intervjua personer. I säkerhetsutredningen ingår även en granskning av myndigheternas verksamhet – inklusive byggnadernas brandsäkerhet. Olycksutredningscentralen har tidigare meddelat att det ännu inte finns exakt information om hurdana brandvarnare som fanns i byggnaden.

Eftersom branden började utanför byggnaden är det möjligt att brandvarnarna åtminstone inte i inledningsskedet av branden aktiverades. Personerna som har intervjuats berättade att de inte hörde brandvarnarna. Vi fortsätter att undersöka även brandsäkerhetsfrågor som en del av utredningen”, berättar utredningsledare Timo Naskali.

Säkerhetsutredningen tar i genomsnitt 9–12 månader. Olycksutredningscentralen informerar om utredningen när något nytt framkommer.


Bild: Planritning av byggnadens första våning, där det kalla förrådsutrymmet som preciserats som antändningsplats har ringats in. Bild: OTKES

Mer information:
Utredningsledare Timo Naskali, tfn 02951 50740

Publicerad 14.3.2024