Alltför många unga dör av narkotika i Finland. Vad kan vi göra?

Olycksutredningscentralen inleder en temautredning om narkotikadödsfall bland unga under 25 år som inträffar 2023. Utredningen fokuserar på narkotikadödsfall av olyckskaraktär, dvs. våldsrelaterade dödsfall lämnas utanför utredningen.


Antalet narkotikadödsfall bland unga har ökat kraftigt under de senaste åren och Finland är ett av toppländerna i Europa när det gäller narkotikadödsfall bland unga. Varje år dör också minderåriga barn på grund av narkotika.



Källa: Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (2022), Europeisk narkotikarapport 2022: Trender och utveckling, Europeiska unionens publikationsbyrå, Luxemburg.

I temautredningen undersöks:
• Hurdana direkta och indirekta faktorer som lett till dödsfall som kan identifieras som bakomliggande orsaker till narkotikadödsfall bland unga
• Hur väl tjänster riktade till unga missbrukare svarar på deras behov
• Hur hänvisningen till vård och själva vården har förverkligats i välfärdsområdena
• Hurdant övrigt stöd den unga har fått i sin situation
• De olika myndigheternas roller, uppgifter, samarbete och praktiska åtgärder för att förebygga narkotikadödsfall bland unga.

Polisen, Institutet för hälsa och välfärd, barnombudsmannen och Stationens barn rf svarar i en video på följande frågor:

Finland är ett toppland när det gäller narkotikadödsfall bland unga. Vilka tankar väcker det?

Varför är det viktigt att utreda de bakomliggande orsakerna till narkotikadödsfall bland unga?

Du kan titta på den korta videon via denna länk

"Narkotikaanvändningen påverkas av många olika faktorer, vars betydelse måste förstås bättre. Social- och hälsovårdssystemet spelar en viktig roll i förebyggande och behandling av missbruksproblem. Varje narkotikarelaterad död måste förhindras, eftersom det finns hopp så länge en person lever. Vid behandling av beroendesjukdomar betonas tvärvetenskapligt samarbete och ett långsiktigt arbete med patienten", säger Marina Erhola, direktör för Birkalands välfärdsområde.

Syftet med Olycksutredningscentralens utredning är att förbättra den allmänna säkerheten. Säkerhetsutredningen görs inte för att peka ut det juridiska ansvaret, och därför behandlas inte skuld, ansvarsfrågor och skadeståndsfrågor i utredningen. Utredningen görs dock i samarbete mellan flera olika myndigheter och i synnerhet polisens och THL:s insats för genomförandet av utredningen är viktig. Vi kommer också att konsultera och höra andra aktörer som arbetar med unga missbrukare. Dessutom är OTKES samarbetspartner i THL:s, Ungdomsforskningssällskapets, A-klinikstiftelsens samt Helsingfors, Tammerfors och Åbo universitets mångåriga forskningsprojekt, som söker lösningar på våldsrelaterade dödsfall, självmord och narkotikadödsfall bland unga (Young Despair).

Som utredningsledare Hanna Tiirinki från Olycksutredningscentralen konstaterar: ”Syftet med temautredningen är att hitta rekommendationer, så att narkotikadödsfall bland unga kan förebyggas ännu effektivare”. Detta arbete utförs av många aktörer.

Mer information:
Utredningsledare Hanna Tiirinki, tfn 02951 50747, e-post: [email protected]; @htiirinki

På Twitter kan diskussionen följas med hashtaggarna #huumeteema, nuorten #huumekuolemat

Videon har producerats av Youngfield.


Publicerad 2.1.2023