Ekolodning
har genomförts i utredningen av olyckan i Dragsvik: stranden är djup och har
lerbotten – svårt att lämna båten på det sätt som gjordes under övningen
Olycksutredningscentralen utreder en olycka där nio beväringar hamnade i djupt vatten i Dragsvik den 10 oktober 2023. Olyckan inträffade när beväringarna hoppade i vattnet från en båt i närheten av stranden. Uppgiften var att lämna båten och gå till stranden i vattnet med utrustningen. Vattnet var emellertid för djupt.
Som en del av utredningen undersökte Olycksutredningscentralen havsbottnens form och egenskaper med sidoskannande ekolod och genom att känna efter med en stång. På basis av den erhållna informationen utarbetades en kartbild med djupkurvor och längdprofil. I samband med olyckan blev två stormgevär kvar i vattnet. Gevärens placering visar det sannolika området där beväringarna hoppade i vattnet. Området cirka 20 meter bort har märkts ut med vita dunkar på bild 1.

Vattendjupet i området var minst 1,8 meter och dessutom låg cirka en meter djup lera på bottnen. Förändringarna i vattenståndet har beaktats i bedömningen av resultaten, dvs. mätresultaten, strandlinjens placering och bilderna motsvarar situationen vid olyckstidpunkten.


Under tidigare år har samma övning avslutats vid en flack strand med hård botten. Våren 2023 avslutades övningen vid en ny plats, dvs. vid garnisonens strand, varifrån det var lättare att återvända till garnisonen. Övningen hösten 2023, som ledde till olyckan, genomfördes på samma plats som på våren.
”Alldeles intill stranden består bottnen av framkomligt grus, men drygt femton meter längre ut övergår bottnen i mjuk lera och vattnet är för djupt för att ta sig ur en båt på detta sätt”, konstaterar utredningsledare Kai Valonen.
Utredningen fortsätter med bland annat höranden samt undersökning av dokumentmaterial och utrustning. Utredningen förväntas bli klar under vårvintern 2024.
Polisen gör sin egen utredning om olyckan.
Mer information:
Utredningsledare Kai Valonen, tfn 02951 50707
Publicerad 9.11.2023