Branden vid ett seniorhus i Jyväskylä framhävde betydelsen av brandsektionering och brandhinder

Olycksutredningscentralen har färdigställt utredningen av den brand som inträffade vid ett seniorhus i Jyväskylä den 10 juli 2020. Branden orsakade omfattande materiella skador och många människor tvingades flytta ut från sina hem medan de långvariga reparationsarbetena pågick. Även om branden var stor och skadorna som branden orsakade omfattande, spred sig branden endast till en bostad och i ett synnerligen sent skede.

Olycksutredningscentralen publicerade den 8 oktober 2020 ett meddelande om branden, där brandorsakerna förklarades och det konstaterades att det förekom brister i höghushelhetens brandsektioneringar och brandhinder.

https://www.turvallisuustutkinta.fi/sv/index/aktuellt/meddelanden/2020/bristeribrandsektioneringenochbrandhindreniseniorhusijyvaskyla.html

Problematiska konstruktioner som möjliggjorde spridningen av branden hade uppstått som en följd av brister i planerna, hanteringen av byggandet, tillsynen och myndighetskommunikationen.

"Brandens stora spridning hade huvudsakligen anknytning till fasadkonstruktionerna. De hade inte planerats som en helhet och genomfördes också av flera olika underentreprenörer. Under byggnadsarbetena identifierades inte de farliga hålrum som förblev dolda och inte heller bristerna i brandsektioneringen och brandhindren. I det här avseendet finns det utrymme för förbättringar i planeringsarbetet samt i inspektionsförfarandena och -dokumenten på stora byggarbetsplatser", konstaterar Olycksutredningscentralens direktör, professor Veli-Pekka Nurmi.

Räddningsväsendet inledde sitt uppdrag med att evakuera invånarna, vilket tog resurser från informationsinhämtningen, kontrollen och släckningen. Till en början var det fråga om en takbrand i en av höghusdelarna, vilken inte skulle ha krävt en omedelbar evakuering av servicehemmet fem våningar nedanför. Evakueringen genomfördes i en riktning där glödande aska som föll ned från taket orsakade fara och brännskador för fyra evakuerade.

Cirka en timme efter att branden uppstått spred den sig till konstruktionerna i de intilliggande lägre taken. ”Räddningsverket upptäckte inte genast att branden spridit sig. Ledaren för räddningsverksamheten fick kännedom om spridningen efter att branden hade utvecklats i de lägre takens håligheter i över en halvtimme. Då hade räddningsverket varit på plats i 1,5 timme och den första takbranden började vara under kontroll. Man kan säga att spridningen av branden överraskade räddningsväsendet”, berättar utredningsledare Kai Valonen.

Följden var två samtidiga takbränder. Räddningsverket lät den ena branden fritt brinna ut och koncentrerade släckningsresurserna till det lägre taket. Räddningsverket lyckades förhindra att branden spred sig till följande höghusdel.

Som ett resultat av utredningen ger Olycksutredningscentralen tre rekommendationer med anknytning till inspektionsförfaranden och -dokument på byggarbetsplatser, byggnadstillsynens och räddningsmyndighetens förfaranden i samband med stora byggprojekt samt principerna för räddningsverkens ledning och planering. Dessutom upprepar Olycksutredningscentralen en redan given rekommendation med anknytning till utarbetande av konkreta anvisningar för evakuering.

Länken till sammanfattningen och utredningsraportten

Mer information:

Utredningsledare Kai Valonen, tfn 02951 50707

Direktör, professor Veli-Pekka Nurmi, tfn 02951 50701

Publicerad 20.4.2021