B4/2000M Ms. Maria VG, vaaratilanne Selkämerellä 7.11.2000

Suomalainen rahtialus MARIA VG (2 ruumaluukkua - 1 varsinainen lastiruuma) lastasi 7.11.2000 Porin Tahkoluodossa lähes täyden lastin, 2662 tonnia ilmeniittisavea irtolastina määränpäänään Sliten satama Gotlannin saarella Ruotsissa. Aluksen päällystö oli käsittänyt aineen olevan ominaisuuksiltaan samaa kuin BC -koodin "ilmenite", jota se ei ole. Ilmeniittisavea ei laivausajankohtana oltu luokiteltu kansainvälisessä BC -koodissa. Lastin laivaaja ei antanut alukselle mitään todistusta lastattavan lastin kosteuspitoisuudesta. Lastin laadusta laivaaja antoi alukselle dokumentin "Typical specification of ilmenite clay". Ms MARIA VG lastasi lastin.

Alus lähti Porin Tahkoluodon satamasta 7. marraskuuta 2000 klo 15.45 (Tämän raportin kaikki kellonajat ovat Suomen normaaliaikoja, (GMT + 2h). Kun matkaa oli tehty noin kahden tunnin ajan, alus keinui kohtalaisesti etuvasemmalta tulevassa merenkäynnissä. Yht´äkkiä, alus kallistui merenkäynnissä voimakkaasti oikealle ja sai noin 20 asteen pysyvän kallistuman oikealle. Aluksen suunta muutettiin kohti merenkäyntiä keinumisliikkeen minimoimiseksi. Lastiruumien tarkastuksessa todettiin, että pysyvän kallistuman aiheuttaja oli vellimäiseksi muuttuneen lastin liikkuminen oikealle lastiruuman keula- ja peräosassa. Aluksella valmistauduttiin jättämään laiva, miehistö pukeutui pelastautumispukuihin ja kokoontui komentosillalle. Päällikkö ilmoitti meripelastuskeskukselle, MRCC Turku, tilanteesta. Meripelastusyksiköiden valvomana Ms MARIA VG:n henkilöstö ajoi aluksen hätäsatamaan Raumalle.

Raumalla lasti purettiin. Onnettomuustutkintakeskus järjesti lastin näytteenoton purkauksen yhteydessä. Lastin kosteus oli erittäin suuri. Jo esitutkimuksissa todettiin, että kosteus ei ole voinut lisääntyä merimatkan aikana, vaan lasti on ollut kostea jo ennen lastausta Tahkoluodossa. Aiemmin lastin kosteudensidontaan on käytetty sementtiä. Tällä kertaa sementtiä ei oltu käytetty, vaikka niin oli luultu.

Vaaratilanteen syynä oli liian kostean lastin yht'äkkinen siirtymä. Lastin vesipitoisuus ylitti selvästi suurimman turvallisen kuljetuskosteuspitoisuuden (TML-arvon), 22,7%, joka tutkinnan yhteydessä määritettiin tälle lastierälle. TML arvoa ei laivaajan puolelta oltu koskaan määritetty.

B4/2000M Tutkintaselostus (pdf, 0.46 Mt)

Julkaistu 7.11.2000