Turvallisuushavaintoja ahtaustyönjohtajan menehtymisestä Kotkassa 28.12.2022

Ahtaustyönjohtaja kuoli työtapaturmassa, joka tapahtui nostotyön yhteydessä Hietasen satamassa Kotkassa 28.12.2022.

ConRo-alus Kraftca oli kiinnitettynä Hietasen satamaan Kotkassa. Alus oli saatu purettua. Ahtausliikkeen kanssa oli sovittu, että aluksessa varastoituna olleet konttipukit ja tukipalkit nostetaan satamaan varastointia varten. Aluksen peräosassa olevan ilmastoitihuoneen katolle varastoidut konttipukit aiheuttivat näkymäesteen lastattaessa ja purettaessa alusta Hietasen satamassa, koska varsinaisen nosturin rikkouduttua on satamassa käytetty matalampaa varanosturia.

Onnettomuuteen johtanut nostotyö alkoi ahtaajien iltavuoron tultua töihin. Nostoon osallistui aluksen miehistöstä perämies ja matruusi sekä ahtausliikkeestä työnjohtaja, näyttömies ja nosturin kuljettaja. Perämies, matruusi ja ahtaustyönjohtaja olivat ilmastointihuoneen katolla. Ilmastointihuoneen katto on neljän metrin korkeudella kannesta, eikä sen ympärillä ole kaiteita.

Kuva 1. Ku­vas­sa nos­to­työ­hön osal­lis­tu­nei­den si­joit­tu­mi­nen, nos­tet­ta­vat pal­kit ja nos­to­lai­te. Nos­toon osal­lis­tu­nut näyt­tö­mies oli kan­nel­la nel­jä met­riä alem­pa­na. (Kuva: OT­KES)

Nosturi oli varustettu kuvassa näkyvällä konttien nostoon tarkoitetulla nostolaitteella (”spriideri”), jonka neljässä kulmassa oli kettingit. Konttipukit oli tarkoitus nostaa nostolaitteen avulla ilmastointihuoneen katolta laiturille.

Laivan miehistö oli valmistellut nostoa aamupäivällä irrottamalla nostettavista pukeista ja palkeista konttikengät. Nostolaitteen ristikkäisten kulmien kettingit kiinnitettiin ensimmäisenä nostettavaan lyhyempään pukkiin. Noston alkaessa pitemmän pukin päällä pinossa olleet palkit kaatuivat laiturin suuntaan, jolloin työnjohtaja jäi niiden alle. Palkit ja työjohtaja putosivat aluksen kannelle. Ahtaustyönjohtaja menehtyi onnettomuudessa. Onnettomuuden syntyyn myötävaikuttivat puutteet nostotyön työturvallisuudessa. Onnettomuustutkintakeskus ei aloita turvallisuustutkintaa onnettomuudesta. Onnettomuutta tutkivat poliisi, työsuojeluviranomainen ja Alankomaiden onnettomuustutkintaviranomainen.

Lisätiedot:
Johtava tutkija Risto Haimila, puh. 02951 50730

Alankomaan turvallisuustutkintaviranomaisen julkaisema fact sheet onnettomuuteen liittyen on luettavissa tästä linkistä s.4-5. https://www.onderzoeksraad.nl/en/page/23324/fatal-accident-during-hoisting-operations


Julkaistu 22.2.2023