Selvitys ratatyöntekijän allejäännistä Tikkurilassa 29.8.2024
Onnettomuustutkintakeskus selvitti1 Tikkurilan aseman pohjoispuolella torstaina 29.8.2024 kello 23.20 tapahtunutta ratatyöntekijän joutumista IC28 junan töytäisemäksi. Onnettomuudessa ratatyöntekijä menehtyi.
TAPAHTUMAT
Sähkörataryhmän kaksi asentajaa ja toimihenkilö työskentelivät 29.8. TTe-ratatyökoneella Tikkurilan aseman pohjoispuolella raiteella kaksi noin 600 m etäisyydellä asemasta. Ryhmä oli aloittanut työt kello 20.00. Heidän tehtävänään oli purkaa käytöstä poistettu sähkörataportaali2. Työt oli aloitettu portaalin purun valmistelulla ja varsinainen purkutyö oli ajoitettu tehtäväksi 30.8. kello 00.25 alkaen. Ennen portaalin purkua viereinen raide yksi oli junaliikenteen käytössä. Sallittu nopeus raiteella oli 80 km/h.
Saman aikaisesti TTe-ratatyökoneella työskennelleen sähkörataryhmän kanssa etelämpänä asema-alueella vaihteilla V226 ja V234 työskenteli toinen ratatyöryhmä, jonka tehtävänä oli vaihteenlämmitysten asennus ja kytkentä. Tämän ryhmän ratatyön turvallisuutta varmisti turvamies, jonka tehtävänä oli varoittaa ryhmän työntekijöitä ohittavasta junaliikenteestä.

Sähkörataryhmän jäsenet olivat kello 23.00 jälkeen palaamassa syömästä. Ennen työalueelle siirtymistä he kävivät yrityksen työmaatiloissa raiteen yksi länsipuolella pukemassa ylleen portaalin purkutöissä tarvittavat turvavaljaat. Tässä vaiheessa ryhmään liittyi yksi asentaja lisää. Asentajat lähtivät kävelemään ratatyökoneelle kello 23.15. Heidän oli tarkoitus ennen töiden aloitusta kokoontua ratatyökoneella ja käydä läpi portaalin purun seuraavat työvaiheet. Kaksi asentajista ylitti raiteen yksi ja nousi ratatyökoneeseen, mutta kolmas asentaja jäi vielä raiteen yksi länsipuolelle. Hetken päästä hän lähti ylittämään raidetta yksi tarkoituksenaan nousta työkoneeseen muun ryhmän jäsenten luo.
Samaan aikaan IC28-juna Rovaniemeltä Helsinkiin lähestyi Tikkurilaa. Juna ohitti Hiekkaharjun kello 23.20 kolme minuuttia aikataulusta myöhässä. Junan oli tarkoitus pysähtyä aikataulun mukaisesti Tikkurilassa, joten kuljettaja jarrutti suunnitellusti lähestyessään asemaa. Kuljettaja näki kaukaa TTe-ratatyökoneen ja sen lähellä seiseiden kiskopyörätraktorin ja kiskopyöräkurottajan kirkkaat valot, mutta suuren valotehon vuoksi ei voinut nähdä raiteella ja sen vieressä liikkuneita henkilöitä. Juna lähestyi ratatyöaluetta 69 km/h nopeudella. Etäisyyden ollessa noin 115 m veturinkuljettaja näki yllättäen henkilön ylittämässä raidetta ratatyökoneen kohdalla. Kuljettaja antoi vihellinopasteen ja aloitti hätäjarrutuksen.

Kuullessaan junan viheltimen äänen, asentaja kääntyi ja yritti juosta pois raiteelta tulosuuntaansa. Juna oli kuitenkin jo niin lähellä, että hän ei ehtinyt radan sivuun. Junan ohjausvaunun oikea etunurkka osui asentajaan, joka sinkoutui törmäyksen voimasta radan länsipuolelle raiteen yksi ja aidan väliin. Junan nopeus oli törmäyshetkellä noin 67 km/h.
Ratatyökoneella olleet asentajat ja työkoneelle palaamassa ollut sähkörataryhmän toimihenkilö näkivät onnettomuuden. Yksi asentajista soitti onnettomuudesta hätäkeskukseen kello 23.21 ja aloitti uhrin elvytyksen hätäkeskuspäivystäjän ohjeiden mukaisesti. Hälytys onnettomuudesta tehtiin pelastustoimen ja ensihoidon yksiköille kello 23.23. Ensimmäinen pelastuslaitoksen yksikkö oli kohteessa jo kello 23.25. Pelastustoimen henkilöt avustivat uhrin elvytyksessä ja huolehtivat onnettomuuspaikan eristämisestä. Ensihoitoyksikkö saapui paikalle kello 23.30 ja vei uhrin jatkohoitoon. Uhrin vammat olivat kuitenkin niin vakavat, että hän menehtyi.
TAUSTATIEDOT
Tikkurilan asemalla ja sen ympäristössä on kesän 2024 aikana tehty laajoja ratatöitä, jotka ovat kohdistuneet sekä radan päällysrakenteeseen että sähköratalaitteisiin. Elokuun 29.–30. välisenä yönä alueella tehtiin sähkörata-, vaihteenlämmitys- ja valaistustöitä.
Ratatyöalue Tikkurilan asemalla käsitti tapahtumahetkellä raiteet kaksi ja kolme, ja ne olivat suljettuina liikenteeltä. Tapahtumahetkellä ratatyöalueella työskenteli vaihteenlämmityksiä asentanut ratatyöryhmä vaihteilla V226 ja V234 ja portaalin purkua valmistellut sähkörataryhmä alueen pohjoispäässä raiteella kaksi. Raiteella yksi oli ollut voimassa ratatyölupa 29.8. illalla. Luvan aikana työkoneita siirrettiin raiteen yksi yli ratatyöalueelle. Lupa oli alkanut kello 21.40 ja se oli päätetty kello 21.48. Ratatyöalue oli suunniteltu laajennettavan jälleen siten, että se kattaisi muun muassa raiteen yksi 30.8. kello 00.25.

Ratatyöurakoitsijan työmaatilat, joita työntekijät käyttivät myös sosiaali- ja pukutiloinaan, oli sijoitettu radan länsipuolella sijaitsevan pysäköintialueen pohjoispäähän. Ahtaalla asema-alueella työmaatilojen sijoitus oli töiden suunnitteluvaiheessa sovittu rataverkon haltijan kanssa. Työntekijät kulkivat tilojen kautta töihin tullessaan ja poistuessaan useita kertoja työvuoron aikana. Raiteiden ylittämisen riskit oli tiedostettu töiden suunnittelussa, ja henkilöitä muistutettiin riskeistä perehdytyksessä ja säännöllisesti työnsuunnittelukokouksissa.
Yöaikaan työskentely vaatii tehokkaan työvalaistuksen ratatyökoneisiin. Tehokkaiden valaisimien valokeilassa olevia työntekijöitä on tietyistä kulmista vaikea havaita kauempaa, vaikka he käyttävät vaatimusten mukaisia huomiovarusteita. Lisäksi työvalaisimet valaisevat myös niihin suuntiin missä ei työskennellä, mikä aiheuttaa häikäisyä paikkaa ohittavalle junaliikenteelle.
HAVAINNOT
Onnettomuudessa menehtynyt henkilö havaitsi lähestyvän junan liian myöhään. Hän ei käyttänyt kuulosuojaimia, kuulokkeita eikä mobiililaitteita, jotka olisivat haitanneet hänen havainnointikykyään. Raiteiden ylitys oli muodostunut työmaalla pitkään työskennelleille henkilöille rutiiniksi, mikä saattoi osaltaan olla onnettomuuden taustalla.
Ratatyön turvallisuus oli sekä työ- että liikenneturvallisuuden osalta huomioitu suunnitelmissa, ja työt oli toteutettu suunnitelmien mukaisesti. Ratatöihin liittyvät ilmoitukset oli tehty liikenteenohjaukselle, ja liikenteenohjaus oli turvannut ratatyön niiden mukaisesti.
Ratatyömaan järjestelyt edellyttivät työntekijöiden ylittävän liikennöityjä raiteita useita kertoja työvuoron aikana. Liikennöityjen raiteiden ylityksiin liittyy aina riski, mutta käytännössä Tikkurilan kaltaisessa ympäristössä töitä on erittäin vaikeaa järjestää siten että ylityksiä ei tulisi.
Liikennöityä raidetta ratatyöalueen sivuuttavien junien kuljettajat ohittavat alueen luottaen, että ratatyö ei ulotu heidän käyttämälleen raiteelle. Kuljettajalla ei käytännössä ole mahdollista estää törmäystä tilanteessa, jossa henkilö astuu junan eteen liikennöidylle raiteelle. Selvitetyssä tapauksessa työkoneen kirkkaat valot vaikeuttivat lisäksi kuljettajan havainnointia.
Onnettomuustutkintakeskus muistuttaa rautatiealaa riskeistä, jotka liittyvät liikenteen joukossa tehtävään ratatyöhön. Erityisesti riskialttiita kohtia ovat työalueille meno ja sieltä poistuminen liikennöityjen raiteiden ylitse. Lisäksi työskenneltäessä liikennöidyn raiteen vieressä on tärkeää tiedostaa koko ajan oma sijainti ja tunnistaa turvallisen työskentelyalueen rajat huomioiden ohikulkevan liikenteen vaarat.
Nykyaikaiset tehokkaat LED-työvalot ovat työturvallisuusmielessä erinomaisia. On tärkeää kuitenkin huomioida, että kirkas valaistus saattaa haitata havainnointia työalueelle ja -alueelta.
Turvamiesmenettelyn lisäksi ratatyöntekijöiden varoittamiseksi ohittavasta junaliikenteestä on myös olemassa teknisiä laitteistoja, niin kutsuttuja ATWS (Automatic Track Warning System) -järjestelmiä. Näitä käytetään ratatöiden turvallisuuden parantamiseen esimerkiksi Keski-Euroopan maissa.
Selvitystyön perusteella arvioidaan, että tarvetta tutkinnalle ei ole, joten Onnettomuustutkintakeskus ei käynnistä tapauksesta turvallisuustutkintaa.
1 Selvitys on tehty alustavan tutkinnan valtuuksin.
2 Sähköradan laitteiden sijoittelussa käytetty rakenne, joka mahdollistaa laitteiden ripustamisen raiteiden yläpuolelle. Käytetään useiden raiteiden ylittävänä orsirakenteena, joka kiinnittyy yhteen tai useampaan pylvääseen.
Lisätietoja: Johtava tutkija Lasse Laatta puh:025951 50709
Julkaistu 7.10.2024