Y2024-01 Kolmen ihmisen kuolemaan johtanut hostellipalo Kolarin Äkäslompolossa 13.2.2024
Kolarin Äköslompolossa syttyi 13.2.2024 hostellipalo. Hostellirakennus tuhoutui tulipalossa, ja hostellissa majoittuneista 28 henkilöstä kuoli kolme jäätyään sisälle palavaan rakennukseen
Matkanjärjestäjän ryhmä oli edellisiltana tehnyt revontuliretken, jolla poltettiin nuotiota. Nuotion jäänteet tuotiin pois luonnosta muovilaatikossa, joka nostettiin retken päätteeksi hostellirakennuksen kylmään varastotilaan. Laatikko syttyi yöllä ja levitti tulen nopeasti rakennuksen rakenteisiin ja ulkopinnoille. Palo oli ehtinyt kehittyä pitkälle ennen kuin se havaittiin rakennuksen sisällä.
Rakennus oli rakennettu 1950-luvulla asuinkäyttöön, mutta sen käyttötarkoitus muuttui vuosien saatossa yhä enemmän asuinkäytöstä majoituskäyttöön. Tiloja muutettiin tämän mukaisesti kasvattamalla tilojen pinta-alaa ja muuttamalla huonejärjestelyjä. Henkilöturvallisuusriskiä ei kuitenkaan huomioitu kaikissa muutoksissa, ja yläkerran majoitustilojen poistumisturvallisuus heikkeni huomattavasti muutosten seurauksena.
Paloturvallisuusvaatimuksia ei huomioitu viranomaistoiminnassa. Rakennuslupakäsittelyssä ei tehty kattavaa arviota muutosten vaikutuksista henkilöturvallisuuteen. Rakennus ei myöskään päätynyt pelastusviranomaisen säännöllisen valvonnan kohteeksi, sillä palotarkastusjärjestelmässä tiedot rakennuksen käyttötarkoituksesta olivat virheellisiä, eikä merkintöjen oikeellisuutta tarkastettu järjestelmällisesti. Tieto majoitustoiminnassa tapahtuneista muutoksista ei välittynyt kaikilta osin terveysviranomaiselta pelastuslaitokselle.
Revontuliretkien riskit on arvioitu vähäisiksi, eivätkä ne edellytä lupaa viranomaiselta. Ohjelmapalvelujen turvallisuus on palvelun tarjoajan oman riskienhallinnan varassa. Ohjelmapalvelujen turvallisuudenhallintaan on tarjolla aineistoa, mutta se ei aina saavuta matalan riskin ohjelmapalvelujen tarjoajia.
Viranomaisten sujuva yhteistoiminta onnettomuustilanteissa korostuu harvaan asutuilla alueilla. Ison matkailijamäärän onnettomuudet edellyttävät suunnitelmien laatimista ja harjoittelua. Yhteistoimintasuunnitelmia tapahtuneeseen onnettomuuteen ei ollut.
Tapahtuman seurauksena olisi ollut tarve akuutin vaiheen jälkeiselle psykososiaaliselle tuelle. Tuen antamista ei ollut suunniteltu, ja vastuun siirtyminen kriisityön järjestämisestä terveydenhuollolle ei onnistunut.
Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että:
• Ohjelmapalveluiden valvonnasta vastaava Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) uudistaa ohjelma- ja elämyspalveluiden turvallisuudenhallinnan ohjeistuksen kokonaisuuden niin, että se antaa edellytykset myös vähäisen riskin ohjelmapalvelujen turvallisuuden varmistamiseksi. Lisäksi tulee varmistaa tiedon saatavuus myös ulkomaisille toimijoille.
• Sisäministeriö huolehtii, että tieto rakennuksessa harjoitettavasta majoitustoiminnasta päätyy ajantasaisesti alueen pelastusviranomaiselle valvontatyön kohdentamiseksi.
• Metsähallitus luo yhdenmukaiset, toimivat ja turvalliset käytänteet tuhkien kanssa toimiseen erityisesti luontomatkailussa.
Liitetiedostot
Julkaistu 14.4.2025