Y2023-E1 Asunnosta toiseen levinnyt tulipalo kerrostalossa Jyväskylässä 19.3.2023

Tapahtumat


Jyväskylässä syttyi aamupäivällä 19.3.2023 tulipalo kerrostalon alimman asuinkerroksen huoneiston keittokomerossa. Asukas poistui porrashuoneeseen ja menetti tajuntansa huoneistonsa edustalla. Huoneiston ovi jäi auki, ja savu pääsi vapaasti leviämään porrashuoneeseen.

Palavan huoneiston yläpuolisen huoneiston asukas havaitsi huoneistoonsa tulevan savua keittokomeron ja kylpyhuoneen välisistä rakenteista. Asukas teki hätäilmoituksen ja meni parvekkeelle. Hän havaitsi liekit alapuolisen huoneiston keittiön ikkunan takana. Ikkuna särkyi hetken kuluttua.

Hälytetyistä yksiköistä ensimmäisenä paikalle saapui ensihoitoyksikkö, jossa työskennellyt palomies kävi porrashuoneessa tiedustelemassa tilannetta. Hän nousi ensimmäiseen asuinkerrokseen ja havaitsi porrashuoneen olevan täynnä savua siitä ylöspäin. Hän kulki matalana, sulki palavan huoneiston oven ja kantoi porrashuoneessa olleen tajuttoman ulos. Saatuaan taloyhtiön edustajalta yleisavaimen hän kävi lisäksi tarkistamassa syttymiskerroksen muut huoneistot.

Savuinen porrashuone esti turvallisen poistumisen ylemmistä kerroksista ja asukkaita kerääntyi parvekkeille. Pelastuslaitoksen nostolava-auto ajettiin rakennukseen pääoven eteen johtavalle melko kapealle ja jyrkähkölle tielle. Parvekkeella olleita ryhdyttiin pelastamaan.

Pelastusyksikön henkilöstö sammutti syttyneen huoneiston ja tarkasti yläpuolisen huoneiston, jossa siinä vaiheessa ei havaittu merkkejä palosta. Toisen pelastusyksikön palomiehet nousivat porrashuonetta ylöspäin selvittääkseen mahdollisuuksia porrashuoneen savunpoistoon. He löysivät neljännen kerroksen tasolta tajuttoman asukkaan ja kantoivat hänet ulos.

Nostolavalla pelastettiin asukkaita pääjulkisivun puolella olevilta parvekkeilta. Palaneen huoneiston yläpuolisen, jo kertaalleen tarkistetun huoneiston havaittiin olevan tulessa. Palo sammutettiin. Sammutuksen aikana purettiin keittokomeron ja kylpyhuoneen välisen kuilun rakenteita. Palo oli ollut kylpyhuoneen seinän takana, jonne paloilmaa tuli viemärin seinäkaivosta. Seuraavan kerroksen vastaavalla kohdalla ollut huoneisto tarkistettiin. Huoneistossa havaittiin savuvahinkoja, mutta ei paloa.

Keskeytyneen ja uudelleen aloitetun porrashuoneen tiedustelun edettyä ylimmälle tasolle havaittiin, ettei kattoikkunaa ole mahdollista avata porrashuoneesta. Nostolava kävi rikkomassa kattoikkunan kuvun ja porras saatiin savutuuletettua. Savutuuletuksen jälkeen asukkaita evakuoitiin porrashuoneen kautta poistumishupun avulla. Poistumishuppu on pään yli vedettävä, hengityssuodattimella varustettu huppu.

Kaksi vakavasti loukkaantunutta kuljetettiin sairaalaan ja kolmas tarvitsi myös jonkin verran hoitoa.

Kerrostalo on rakennettu vuonna 1976. Alimmassa kerroksessa on varastoja, teknisiä tiloja sekä kulku ulko-ovelta talon keskellä olevaan porrashuoneeseen. Asuinkerroksia on seitsemän, ja ne ovat pohjaratkaisultaan samanlaisia. Kussakin kerroksessa on viisi asuntoa.

Rakennuksessa on viisi talotekniikalle varattua, kaikkien asuinkerrosten läpi kulkevaa kuilua kylpyhuoneen ja keittiön välissä. Kylpyhuoneet olivat peltisiä elementtejä, joihin kuilu asennuksineen kuului. Kuilussa oli eristettyinä viemäri- ja vesijohdot, keittiön ja kylpyhuoneen ilmanvaihtoputket sekä sähköjohdot. Kuilu oli katkaistu kerroksien väliltä betonivalulla.

Tutkinnassa havaittiin, että palokaasut olivat levinneet ensin syttyneestä huoneistosta yläpuolisiin tiloihin kuilun läpivientien kautta. Osa kuilun paloeristyksistä oli tehdasvalmisteisia, mutta liitokset eristyksineen oli tehty työmaalla. Viemäriputken paloeristys ei ollut riittävä, vaan putki pääsi kuumenemaan. Kuumentunut muoviputki kutistui, jolloin putken ja betonivalun väliin tuli rako. Kuumat palokaasut vuotivat yläpuolisen huoneiston kuiluun ja kylpyhuoneen yläpuoliseen tyhjään tilaan, josta edelleen rakojen kautta huoneiston muihin tiloihin.

Havainnot

Palavan huoneiston ja porrashuoneen välinen osastoiva ovi jäi auki, jolloin palokaasut pääsivät porrashuoneeseen. Osastoivan oven on yleensä oltava itsestään sulkeutuva ja salpautuva, mutta suljinta ei kuitenkaan edellytetä alle 56 metriä korkeiden rakennusten asuinhuoneistojen kerrostaso-ovissa. Siten kerrostalojen huoneistojen ovissa ei yleensä ole suljinlaitetta. Suljinlaitteen avulla tulipalon aiheuttama vaara asukkaille ja savuvahingot olisivat jääneet selvästi pienemmiksi. Taloyhtiöiden on mahdollista ja järkevää asentaa huoneistojen oviin suljinlaitteet oma-aloitteisesti.

Porrashuoneen savunpoistoa ei ollut mahdollista järjestää porrashuoneesta, vaan siihen vaadittiin kattoikkunan rikkominen ulkopuolelta nostolavan avulla. Savunpoiston järjestäminen oli hidasta ja keskeytti pelastustoiminnan hetkeksi. Hyvä porrashuoneen savunpoistojärjestely olisi sellainen, että savunpoistoluukut saataisiin auki sisäänkäyntitasolta.

Yksi yläkerran asukas poistui huoneistostaan porrashuoneeseen. Yleensä enintään 8 kerroksisessa kerrostalossa on yksi uloskäytävä eli porrashuone. Uloskäytävän lisäksi jokaisesta huoneistosta pitää olla varatie. Usein varatienä on parveke, josta poistumiseen tarvitaan pelastuslaitosta. Jotta varatie toimisi, pihassa tulisi olla soveltuvat pelastustiet ja nostopaikat. Varatiejärjestelyjen ja tulipalotilanteen toimintaohjeet tulisi olla viestitty pelastussuunnitelman avulla asukkaille. Savun täyttämään porrashuoneeseen ei saa poistua.

Vanhoissa rakennuksissa saattaa olla erilaisia läpivientiratkaisuja, jotka nykyisin käytössä olevan tiedon perusteella eivät välttämättä ole riittäviä. Vuosien varrella tehdyt korjaukset ovat voineet heikentää ratkaisujen toimivuutta. Pelastuslaitosten tulisi ottaa mahdolliset läpivientien puutteet sammutustoiminnassaan huomioon.

Onnettomuustutkintakeskus on tarkastellut ovien suljinlaitteita, porrashuoneen savunpoistoa ja nostolavalla pelastamisen haavoittuvuutta erityisesti Turun kerrostalopalon 17.3.2014 tutkinnassa Y2014-02. Suositukset ovat toteutuneet huonosti. Varatiejärjestelyjä, savunpoistoa ja porrashuoneeseen poistumista on käsitelty myös Tampereella 22.11.2010 tapahtuneen pitseriapalon tutkinnassa B2/2020Y. Silloin porrashuoneeseen kuoli kolme ihmistä.

Tulipalo kerrostalossa Lahdessa

Lahdessa syttyi pääsiäismaanantaina 10.4.2023 aamuyöllä kerrostalossa tulipalo, jossa loukkaantui vakavasti useita savuiseen porrashuoneeseen poistuneita henkilöitä. Syttymishuoneistosta poistuneelta henkilöltä jäi poistumistilanteessa huoneiston ovi auki ja savu pääsi esteettä porrashuoneeseen. Oven automaattisesta suljinlaitteesta olisi ollut tässäkin tapauksessa apua.

Pelastustoimen tilastojen mukaan vuosina 2016–2020 kaikista rakennuspaloista lähes neljännes oli kerrostaloissa tapahtuneita paloja. Vuosittain näitä kerrostalopaloja oli keskimäärin yli 1 200.

Lisätiedot:
Johtava tutkija Kai Valonen (OTKES), p. 02951 50707; s-posti: [email protected]; @KValonen
























Kuva 1. Palo syttyi sisäänkäynnin yläpuolisessa huoneistossa. (Kuva: OTKES)





























Kuva 2. Savu ja palo levisi ylempään huoneistoon viemäriputken läpiviennin kautta. Muoviputki kutistui ja puhkesi kuumuuden vaikutuksesta. (Kuva: OTKES)




























Kuva 3. Palo levisi syttymishuoneiston yläpuoliseen asuntoon kylpyhuoneen seinän taakse, jossa oli kuilu muun muassa viemäriä varten. Palo sai ilmaa viemärin seinäkaivosta. (Kuva: OTKES)

Julkaistu 12.4.2023