Neljän ihmisen kuolema omakotitalossa Kirkkonummella 18.12.2022

Tapahtumat

Kirkkonummen Veikkolasta löytyi maanantaina 19.12.2022 omakotitalosta neljä vainajaa: talossa asunut iäkäs pariskunta, heidän nuorempi sukulaisensa sekä tämän ystävä. Nuorimmatkin olivat yli 30-vuotiaita.

Paikalle tuli maanantaina pariskunnan läheinen, joka löysi pariskunnan makuuhuoneestaan. Pian sen jälkeen löytyi autotallista nuorempi kaksikko. Toinen oli tallissa olleen auton kuljettajan paikalla ja toinen autotallin lattialla.

Kaksikko oli mennyt autotalliin todennäköisesti sunnuntaina 18.12.2022. Heillä oli tekeillä auton kaiuttimien asennus. Jälkikäteen on voitu päätellä, että kaksikko piti autoa käynnissä tallissa – mahdollisesti musiikkilaitteiden sähköntarpeen vuoksi, sillä autotallissa oli lämmitin. Auton käynnissä pitämisen syy ei siis todennäköisesti ollut lämmittäminen. Ulkolämpötila oli nollan tienoilla.

Autotalliin maanantaina mennyt poliisipartio totesi siellä pakokaasun hajua, mutta auto ei enää ollut käynnissä. Auton akku oli tyhjä. Polttoainetta oli jäljellä. Auto oli bensiinikäyttöinen ja yli 15 vuoden ikäinen.

Kellarissa oleva autotalli on kokonaan betonirakenteinen. Tallista pääsee asuntoon vain ulkokautta. OTKESin ja poliisin tutkijat laittoivat kokeeksi savupatruunoita autotalliin. Niiden avulla voitiin todeta, että merkkisavua pääsi asuinkerrokseen. Ainoat silmin havaittavat mahdollisuudet olivat neljän putken läpiviennit.

Havainnot

Pakokaasu ja erityisesti sen sisältämä häkä aiheutti henkilöiden taintumisen ja kuoleman ensin autotallissa ja myöhemmin asuinkerroksessa. Oikeuslääketieteellisen tutkimuksen tulokset tukevat tätä päätelmää. Iäkäs pariskunta oli päivävaatteissa, mistä voidaan päätellä kuolemien tapahtuneen ennen sunnuntain ja maanantain välistä yötä. Sellaisia tulisijoja ei ollut, joista olisi voinut tulla autotalliin ja asuntoon vastaavanlaisia palokaasuja.

Autotallin ovessa oli ilmanvaihtoaukot. Savupatruunakokeen yhteydessä todettiin, että niistä virtasi ilmaa sisään päin, joten lisääntynyt pakokaasu ilmeisesti virtasi pääasiassa asunnon suuntaan.

OTKES ja Länsi-Uudenmaan poliisi ovat tehneet selvitystyötä yhdessä. OTKES ei käynnistä tapahtuneesta tutkintaa. Poliisi jatkaa kuolemansyynselvitystä.

Kuolemansyytilastojen mukaan polttomoottorien häkäpäästöihin on viimeisten kolmen vuoden aikana tapaturmaisesti kuollut vuosittain 1–2 ihmistä.

Lisätiedot:
Johtava tutkija Kai Valonen (OTKES), p. 02951 50707; s-posti: [email protected]; @KValonen

Julkaistu 5.1.2023