Tapahtumajärjestäjillä tulisi olla mahdollisuus
hallinnoida – myös turvallisuuden osalta – kaikkia tapahtuma-alueella olevia
rakennelmia

Onnettomuustutkintakeskus on selvittänyt Pudasjärven Suviseura-alueella 29.6. sattunutta onnettomuutta, jossa tilapäinen noin 15 metriä korkea GSM-tukiaseman linkkimasto kaatui äkillisen kovan tuulenpuuskan seurauksena ja aiheutti yhden henkilön kuoleman.

Maston välittömässä läheisyydessä oli myös muita henkilöitä, jotka olivat vaarassa jäädä maston alle. Viestintäverkot ruuhkautuivat, mikä aiheutti puhelinyhteyksien toimimattomuutta alueella, jossa oli suuri yleisömäärä.

Onnettomuustutkintakeskus teki paikkatutkintaa yhteistyössä poliisin kanssa.

Onnettomuustutkintakeskus haluaisi nostaa jo tässä vaiheessa esille kaksi turvallisuushavaintoa. Ensimmäinen koskee rajuilmoja ja niiden seurauksia ja toinen tapahtumajärjestämisen kokonaisturvallisuuden hallintaa.

Onnettomuustutkintakeskus on tutkinut vuonna 2010 heinä- ja elokuun rajuilmat. Linkki tutkintaselostukseen. https://turvallisuustutkinta.fi/fi/index/tutkintaselostukset/muutonnettomuudet/tutkintaselostuksetvuosittain/muutonnettomuudet2010/s22010yheina-elokuun2010rajuilmat.html

Tutkintaselostuksessa on nostettu esille muun muassa niin kutsutut syöksyvirtaukset. Syöksyvirtaus-nimitystä käytetään useimmiten ukkospuuskasta, joka aiheuttaa tuulivahinkoja. Selostuksessa todetaan: ”Mikäli ukkospilvet esiintyvät voimakkaiden ilmavirtausten vallitessa, voi pilven laskuvirtaus tuoda mukanaan maanpinnalle jopa 1-2 kilometrin korkeudelta nopeasti vaakasuunnassa virtaavaa ilmaa. Tämä voimistaa joskus oleellisesti maanpinnan tuntumassa havaittavia puuskia”.

Tapahtumajärjestäjien tulisi varautua äkillisten kovien tuulien mahdollisuuteen.

Lisäksi Onnettomuustutkintakeskus nostaa turvallisuushavaintona esille tapahtumajärjestelyiden kokonaisturvallisuuden hallinnan. ”Kaatunut linkkitolppa oli kahden operaattorin linkkiasema. Tämän lisäksi tolpan asennus oli ostettu palveluna eri yhtiöltä. Toimijoita oli nyt niin monta, että tapahtumajärjestäjä ei pystynyt hallinnoimaan mastoon liittyvää kokonaisturvallisuutta. Järjestäjällä oli tieto rajuilmoista, mutta tolppaa ei saatu laskettua, koska laskeminen olisi vaatinut toimenpiteitä, joihin tarvittiin erillinen lupa alihankintaketjun toimijoilta. Kaikkia ketjun toimijoita ei kyetty tavoittamaan riittävän nopeasti”, toteaa Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Kurt Kokko.

Maston sijaintia valittaessa olisi pitänyt kiinnittää enemmän huomiota turvallisuustekijöihin, kuten siihen, että vaikka paikka oli tapahtuma-alueen reunalla, oli se kuitenkin vilkas. Alueella sijaitsivat esimerkiksi huoltotilat ja WC:t. Tolpan ympärillä olisi pitänyt myös olla laajempi turva-alue.

Onnettomuustutkintakeskus kehottaa kesän tapahtumajärjestäjiä ottamaan järjestelyissä turvallisuuden kokonaishallinnan huomioon. Tapahtumajärjestäjän turvallisuuden hallintaan kuuluvat niin säätilan seuraaminen ja siihen reagointi kuin kyky ja mahdollisuus hallinnoida, päättää ja reagoida kaikkiin tapahtuma-alueella oleviin rakennelmiin liittyviin asioihin.

Onnettomuustutkintakeskus ei käynnistä tapahtumasta turvallisuustutkintaa. Selvitystyön raportti julkaistaan muutaman viikon kuluessa.

Lisätiedot:
Johtaja Kurt Kokko, puh. 02951 50701

Ruotsinkielinen versio tulee verkkosivuille vielä tämän viikon aikana. 

Julkaistu 2.7.2024