Tutkinta käynnistetty 13.1.2020 Helsinki-Vantaan lentoasemalla tapahtuneesta onnettomuudesta

Julkaistu 16.1.2020

Onnettomuustutkintakeskus on käynnistänyt turvallisuustutkintalain (525/2011) 2 §:n nojalla tutkinnan 13.1.2020 Helsinki-Vantaan lentoasemalla tapahtuneesta onnettomuudesta. Matkustamohenkilökunnan jäsen putosi Airbus A320-lentokoneen takaovesta ja loukkaantui.

Tutkintaryhmän johtajaksi on nimetty Lennonjohtaja (eläk.) Lars Levo ja jäseniksi Liikennelentäjä (eläk.) Heikki Kasurinen sekä erikoistutkija Juho Posio. Tutkinnan johtaja on ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Janne Kotiranta.

Lentokone oli lennon jälkeen pysäköitynä ulkoriviin. Matkustajat olivat poistuneet turvallisesti portaita pitkin bussiin. Porrasauto oli peruuttanut jonkin verran irti koneesta, mutta oli kuitenkin vielä hyvin lähellä lentokonetta. Takaovi suljettiin matkustajien poistuttua ja avattiin uudelleen pian sulkemisen jälkeen. Oven avannut matkustamohenkilökunnan jäsen putosi koneen ja portaiden välistä aukosta maahan ja loukkaantui, kertoo tutkinnanjohtaja Janne Kotiranta.

Olemme käynnistäneet onnettomuuden tutkinnan. Tutkintaryhmämme kerää edelleen tietoa ja selvittää tapahtumien kulun ja onnettomuuden syyt. Tarkastelemme myös tehtyjä pelastustoimia. Tutkinnan tavoitteena on löytää suositukset, joiden avulla vastaavat onnettomuudet voidaan välttää, toteaa Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi.

Tutkinta valmistuu arviolta runsaan puolen vuoden kuluttua, Nurmi lisää.

Lisätietoja:

Tutkinnanjohtaja Janne Kotiranta, puh. 02951 50703

Johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi, puh. 02951 50701