Siilinjärven tasoristeysonnettomuus johtui huonosta näkyvyydestä

Julkaistu 28.4.2016

Siilinjärvellä helmikuussa kolmen nuoren kuolemaan johtanut tasoristeysonnettomuus tapahtui paikassa, jossa auton kuljettaja saattoi havaita lähestyvän junan vasta noin 175 metrin päästä. Onnettomuuteen vaikutti heikko näkyvyys junan tulosuuntaan.

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkinnan mukaan näkemän Norkotin tasoristeyksessä olisi pitänyt olla vähintään 755 metriä.

Onnettomuuden välitön syy oli se, että henkilöauto ajoi pysähtymättä tasoristeykseen. Kuljettaja ei havainnut junaa tai havaitsi sen liian myöhään eikä ehtinyt pysähtyä. Junalla oli vauhtia lähes 135 kilometriä tunnissa.

VTT arvioi Savonradalla olevan Norkotin vaaralliseksi jo vuonna 2002. Samaan päädyttiin neljä vuotta sitten valmistuneessa Liikenneviraston teettämässä tarveselvityksessä. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan tasoristeys pitäisi poistaa käytöstä.

Samanlaisia vaarallisia tasoristeyksiä on havaittu tutkittaessa useita muitakin onnettomuuksia.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan poistettavaksi ehdotettuja mutta yhä käytössä olevia tasoristeyksiä on esimerkiksi Kempeleessä, Nurmijärvellä, Raaseporissa, Laukaassa ja Liperissä sekä Ylivieska ja Iisalmen sekä Lahden ja Heinolan välisillä rataosilla.

Lisätietoja:
Johtava tutkija Esko Värttiö 02951 50708
Viestintäpäällikkö Teuvo Arolainen 02951 50714