D8/2011M M/S ALWIS (ATG), matruusin putoaminen nostokorissa aluksen ruumaan 10.12.2011 Porin satamassa

Aluksella asennettiin lastiruumaan siirrettävää väliseinämää erottamaan lastitila sopivaksi erilaisten lastien ottamiseen. Väliseinämän tiivistämiseksi ruiskutettiin sivuseinämien saumoihin tiivistevaahtoa. Työ tehtiin kansiluukkunosturiin kiinnitetystä nostokorista. Nostokorin ketju katkesi ja kori putosi noin 6,5 metriä ruuman pohjalle. Nostokorissa työskennellyt matruusi loukkaantui vakavasti.

Tutkinnassa teetätettiin ketjunostimelle asiantuntijan tarkastus. Tarkastuksessa selvisi, että nostin oli huonokuntoinen, eikä ole sovelias henkilönostoihin. Suomen lainsäädännön mukaan sen olisi tullut olla käyttökiellossa.

Tutkinnan päättäminen

Alustavassa tutkinnassa on selvitetty M/S ALWISin nostokorionnettomuuden tapahtumia ja arvioitu syitä. Onnettomuus on luokiteltu kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n vakavuusluokituksen mukaan vähemmän vakavaksi onnettomuudeksi (less serious casualty).

Onnettomuustutkintakeskus on päättänyt, että tämä alustava tutkinta on saatu päätökseen ja ettei tapauksesta tehdä muuta tutkintaa.

D8/2011M Tutkintaselostus (pdf, 0.83 Mt)

 
Julkaistu 21.11.2012