B1/2006M MS SINGELDIEP, tapaturma Kotkan satamassa 11.1.2006

Onnettomuus sattui Kotkan satamassa 11.1.2006, kun Hollannin Antillien lipun alla olevan aluksen kansiluukkuja oltiin avaamassa lastauksen käynnistyessä uudelleen. Aluksella oli puolalainen miehistö ja päällystö.

Aluksen toinen perämies ja matruusi olivat avanneet kansiluukkuja yhdessä ja perämies ajoi luukkujen nostoon ja siirtoon tarkoitetun nosturin keulimmaisen luukun numero 1 päälle. Matruusi luuli perämiehen jättävän nosturin siihen paikoilleen. Perämies kuitenkin ryhtyi siirtämään kansiluukkua yksinään ja oli nostamassa luukkua, kun luukku irtosi kiinnityksestään ja putosi lastiruumaan.

Pudotessaan luukku veti nosturin pois kiskoiltaan ja nosturin toinen pää suistui luukun reunuksen yli lastiruumaan. Nosturin päällä sijaitsevalla ohjauspaikalla ollut perämies putosi paperirullien päälle noin viiden metrin matkan ja loukkaantui vakavasti. Uhri kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa.

Tutkinnassa tuli esille, että vastaavanlaisia onnettomuuksia on sattunut useita kyseisillä nosturityypeillä. Onnettomuuden uhrit ovat työskennelleet yksin, mikä on ollut ohjeiden vastaista. Hollannin viranomaiset ovat olleet tietoisia vastaavan tyyppisistä onnettomuuksista, mutta nostolaitteille ei ole vaadittu parannuksia eikä tiedossa ole muitakaan vaadittuja toimenpiteitä. Varustamo oli ohjeistanut työskentelyä nostureilla ja tähdentänyt yksintyöskentelyn vaarallisuutta.

B1/2006M Tutkintaselostus (pdf, 1.98 Mt)

 
Julkaistu 11.1.2006