B6/2004M Ms SUPERFAST VIII, MOB-veneen putoaminen mereen harjoituksessa Hangon länsisatamassa 9.11.2004

Kreikkalaisen matkustaja-aluksen SUPERFAST VIII ollessa Hangon satamassa 9.11.2004 pidettiin aluksella harjoitus, jossa laskettiin ns. MOB-vene mereen. Kun vene oli käännetty kannella olevan nostotaavetin avulla partaan yli, veneessä ollut merimies irrotti veneen akun latauskaapelin pistokkeestaan. Akkukaapeli tuli veneeseen taavetista tukivaijeriin kiinnitettynä. Kaapelin ja tukivaijerin yhdistelmä takertui veneen ripustuskoukun laukaisuvipuun, jolloin koukku avautui. Vene putosi mereen yli 20 metrin korkeudelta kolmen miehistön jäsenen seuratessa mukana. Kaikki kolme loukkaantuivat, kaksi pahoin ja yksi lievemmin. Vene ei vaurioitunut.

Yksi paikalla olleista merenkuluntarkastajista soitti hätäkeskukseen, joka hälytti paikalle apua. Lisäksi paikalle hälytettiin partiovene Hangon merivartioasemalta. Pelastuslaitoksen yksiköitä ja sairasautoja tuli paikalle nopeasti. Onnettomuuden uhrit saatiin rantaan ja kuljetettiin sairaalaan.

Veneen ripustuskoukun tahaton aukeaminen on pyritty estämään varmistustapin ja edelleen jousisokan avulla, mutta ne eivät olleet aukeamisen tapahtuessa paikallaan. Tutkijoiden käsityksen mukaan jousisokka ja varmistustappi eivät ole voineet irrota vahingossa, joten on todennäköistä, että sokka ja tappi on joko irrotettu jo harjoituksen alussa tai tappi on ollut pois paikaltaan jo ennen harjoituksen aloittamista. Tappi on tarkoitus poistaa vasta veneen ollessa veden pinnan tuntumassa, minkä veneessä olleet ovat kertoneet tienneensä. Veneessä olleessa ohjeistuksessa ei ole mainintaa tapin pois ottamisesta eikä siitä, että se tulisi tehdä vasta veneen ollessa laskettuna veteen.

Pelastus- ja valmiusveneharjoituksiin sisältyy riskejä, jotka toteutuessaan ovat aiheuttaneet lukuisia muitakin vakavia onnettomuuksia. Siksi kaikilla aluksilla tulisi huolehtia siitä, että varmistuksia on riittävästi ja että venemiehistöllä on joka kerran käytettävissään turvallisimmat toimintatavat esittävä ohjeistus.

B6/2004M Tutkintaselostus (pdf, 0.89 Mt)

 
Julkaistu 9.11.2004