B4/2004M Veneonnettomuus Kotkan edustalla 3.7.2004

Kolme miestä lähti Haminasta pienellä 5,5 m pitkällä HT-tyyppisellä sisäperämoottoriveneellä Haapasaaren ulkopuolelle avoimelle rannikolle uistelukalastusta varten. Lähdettäessä oli selvitetty tuleva säätila ja todettu ennusteen olevan riittävän hyvä. Jonkin aikaa kalastettua alkoi tuuli äkillisesti voimistua ja miehet päättivät lopettaa uistelun ja palata Haminaan. He valitsivat paluureitiksi saman reitin, mitä pitkin olivat tulleet. Tämä jäi matkalla olevan saariston tuulen puolelle. Lähestyttäessä Kirkonmaan eteläpuolella olevaa vesialuetta oli aallokko kasvanut veneen merikelpoisuuden kannalta liian suureksi. Noin kilometrin päässä Merikarin tunnusmajakasta tuli kohdalle niin suuri aalto, että se kaatoi veneen perän ympäri kumoon ja miehet joutuivat veden varaan.

Miehet olivat pukeutuneet niin sanottuihin kelluntahaalareihin eikä heillä ollut muuta pelastusliiviä päällään. Yksi miehistä onnistui uimalla pääsemään Merikarin luodolle, mutta kaksi muuta miestä menehtyivät veneen lähistölle hukkumalla. Pelastunut mies joutui värjöttelemään luodolla noin 3 tuntia ennen kuin ohi kulkeva vene huomasi hänet ja hälytti apua. Paikalle saapuivat poliisin ja merivartioston partiot, jotka löysivät onnettomuuden uhrit vedestä ja toimittivat luodolle pelastuneen miehen sairaalaan.

Onnettomuuden välitön syy oli veneen riittämätön merikelpoisuus onnettomuushetkellä valinneessa merenkäynnissä. Pelastustoimia haittasi hätämerkinantovälineiden katoaminen veneen kaatumisen yhteydessä ja matkapuhelimen kastuminen toimintakelvottomaksi. Itse pelastustoimet käynnistyivät ripeästi heti kun hätäilmoitus oli mennyt perille.

Tutkintalautakunta antaa tapauksen johdosta suosituksia kelluntahaalareiden laadun parantamiseksi sekä suurempien ja merikelpoisempien veneiden käyttämiseksi avoimien vesien uistelukalastuksessa.

B4/2004M Tutkintaselostus (pdf, 2.8 Mt)

 
Julkaistu 3.7.2004