C7/2003M Vesibussi KAROLINA, karilleajo ja konevika Houtskarin saaristossa 14.6.2003

Vesibussi KAROLINA oli 14.6.2003 matkalla Houtskarin Näsbystä kotisatamaansa Äpplöhön, kun se kello 15.40 ajoi matkavauhdilla matalalle luodolle Houtskarin Ramsön alueella. Alus nousi törmäyksessä veden pinnan yläpuolella näkyvälle luodolle niin pitkälle, että se ei yrityksistään huolimatta päässyt omin konein irti. Päällikkö kutsui matkapuhelimella paikallisen taksiveneyrittäjän avustamaan irrotuksessa. Todettuaan tämän avun yrityksistä huolimatta riittämättömäksi, taksiveneilijä kutsui edelleen matkapuhelimella paikallisen palokunnan apuun. Palovene veti KAROLINAn luodolta ja päällikkö jatkoi matkaansa kotisatamaan, suoritettuaan paikalla tarkastuksen vuotojen varalta.

Noin viiden tunnin kuluttua, seuraavana yönä, päällikkö lähti kotisatamasta Houtskariin noutamaan tilausajosopimuksen mukaisesti matkustajia. Matkustajat olivat aluksessa hieman puolenyön jälkeen, jolloin kotimatka saattoi alkaa. Ajettuaan jonkin matkaa Näsbystä Bockholmaa kohti alkoi Kalvholmin vihreän viitan ohittamisen jälkeen pääkoneen hälytyssummeri soida ja hetken kuluttua kone sammui, eikä lähtenyt enää yrityksistä huolimatta käyntiin. Päällikkö soitti matkapuhelimella palokunnan hinaamaan ankkuroimansa aluksen Roslaxiin. Matkustajat soittelivat sieltä jatkokuljetukset kotisaarilleen.

Henkilövahinkoja ei sattunut ja aluksen runkoon tulleet vauriot olivat suhteellisen vähäiset. Moottori vaurioitui niin, että se jouduttiin vaihtamaan.

C7/2003M Tutkintaselostus (pdf, 0.61 Mt)

 
Julkaistu 14.6.2003