C2/2003M Ilmatyynyalus JK-135 tulipalo Haminan edustalla 27.2.2003

Haapasaaren merivartioaseman käytössä ollut ilmatyynyalus JK-135 oli matkalla Haminasta Haapasaareen 27.2.2003. Aluksella oli kaksi merivartiomiestä. Alusta ohjannut merivartiomies havaitsi yht'äkkiä kesken ajon taustapeilistä liekkejä. Hän pysäytti aluksen ja molemmat ohjaamossa olleet poistuivat aluksesta nopeasti jäälle. Palo levisi nopeasti ja alus tuhoutui täydellisesti. Henkilövahinkoja ei tullut.

Alus oli prototyyppi, jota oli kehitetty rajavartiolaitoksen ja suomalaisen valmistajan yhteistyönä runsaan vuoden ajan, tarkoituksena oli löytää edullinen ratkaisu mm. laivaväylien ylitykseen talviaikana. Kehitystyön aikana alukselle tehtiin useita muutoksia muun muassa sen helmarakenteeseen ja samoin koneistotilassa.

Tutkinta ei löytänyt yksiselitteistä syytä palon syttymiselle. Tutkijat eivät päässeet aloittamaan tutkintatyötä onnettomuuspaikalla koska suuri osa aluksen jäännöksistä haettiin merivartioston toimesta maihin onnettomuutta seuranneena päivänä.

Tutkijat suosittelevat, että Rajavartiolaitos kehittää alusten katsastustoimintaansa. Alusten rakenteellisen turvallisuuden tulisi olla vähintään samalla tasolla kuin kauppa-aluksia koskevat säädökset edellyttävät.

C2/2003M Tutkintaselostus (pdf, 0.87 Mt)

 
Julkaistu 27.2.2003