C2/2002M MS CITY OF SUNDERLAND, karilleajo Hangossa 1.1.2002

Man-saaren lipun alla purjehtiva Manx Car Carriers varustamon autonkuljetusalus ms CITY OF SUNDERLAND ajoi karille Hangon edustalla illalla 1. tammikuuta 2002. Alus oli tulossa Kööpenhaminasta ja siinä oli yhdentoista hengen miehistö. Alueella oli voimistuva myrsky. Tuulen nopeus oli puuskissa karilleajon aikaan 23 m/s suunnasta 108°.

Alus otti luotsin Gustafsvärnin luona lähellä satamaa klo 17.36. Hinaaja AJAX tuli avustamaan laiturointia. Laiturointi epäonnistui kovassa tuulessa. Satamasta oli lähdettävä, kun aluksen potkuri oli vaarassa rikkoontua. Voimakkaan tuulen tähden ei päästy enää samaa väylää ulos, vaan oli käännyttävä lounaaseen väylälle, jota päällikkö ei tuntenut. Hinaaja AJAX oli kiinni keulassa satamasta lähettäessä. Hinaajaa ei saatu irrotettua heti, koska hinauskoukun laukaisumekanismi oli jäätynyt. Tilanne muodostui vaaralliseksi.

Sää oli muuttunut lumimyrskyksi. Aallokko aiheutti tutkaan aaltovälkettä eikä merimerkkejä ja heikkoja maaleja enää nähty. Noin viisi minuuttia hinaajan irrotuksen jälkeen saatiin ensimmäinen pohjakosketus. CITY OF SUNDERLAND sai useita pohjakosketuksia ja pysähtyi Västra Tistron saaren rantaan klo 20.29.

C2/2002M Tutkintaselostus (pdf, 0.73 Mt)

Katso myös Man-saaren tutkintaviranomaisen (Isle of Man Government Marine Administration) tekemä tutkintaselostus.

C2/2002M Tutkintaselostus (pdf, 1.44 Mt)

 
Julkaistu 18.2.2002