C9/2001M M/s CINDYn karilleajo Ahvenanmaalla 17.9.2001

Suomalainen lastialus M/S CINDY, jonka kantavuus on 1740 tonnia, oli lähtenyt illalla 17.9.2001 matkalle Turusta noutamaan lastia Ahvenanmaalta. Kello 22:51 alus ajoi karille Prästskärin pohjoispuolella olevan tutkamerkin viereen.

CINDY oli kohdannut hetkeä aikaisemmin Sottungaan matkalla olevan maakuntalautta EJDERNin, jonka kanssa oli sovittu kohtaamismenettelystä Järsön eteläpuolisella väylien risteysalueella. Kohtaamisesta johtuen CINDY oli ehtinyt ohittaa merkittävästi suunnitellun käännöspisteensä, ennen kuin se saattoi turvallisesti aloittaa kohtaamisen jälkeisen käännöksensä. Havaitusta ohituksesta huolimatta päällikkö aloitti kääntymisen pyrkiäkseen suunnittelemalleen Prästskärin itäpuolitse kulkevalle väylälle. Käännöksen aloittamista ei edeltänyt minkäänlainen paikanmääritys, vaan päällikkö oletti nopeasti aloittamalla ehtivänsä suorittaa käännöksen turvallisesti. Päällikkö tunsi alueen väylästön suhteellisen hyvin, mutta mahdollisesti väsymyksestä johtuen arvioi tilanteen väärin.

Karilleajossa vaurioituivat aluksen pohjatankit lievästi, mutta henkilöstölle ei sattunut vahinkoja. Vaikka yksi kaksoispohjan dieselöljytankki vaurioitui, ei öljyvuotoja havaittu. Karilta irrotuksen jälkeen CINDY siirrettiin Maarianhaminaan telakkaan korjattavaksi.

C9/2001M Tutkintaselostus (pdf, 0.68 Mt)

 
Julkaistu 17.9.2001