C6/2001M Ms ANTARES, MOB-veneen putoaminen mereen Uudenkaupungin satamassa 5.7.2001

Norjalainen roro-alus ANTARES oli kiinnittyneenä laituriin Uudenkaupungin satamassa 5.7.2001. Aluksen nopealla pelastusveneellä, MOB-veneellä (Man Over Board), oli ajettu ja se oli laskettuna veteen. Veneessä oli kaksi miestä, konemestari ja kolmas perämies. Konemestari ja toinen perämies olivat juuri huoltaneet veneen ja suorittaneet sillä koeajon satama-altaassa.

Pursimies ja ensimmäinen perämies valvoivat aluksen lastaamista aluksen perärampilla. Koska konemestari halusi mennä aluksen konehuoneeseen, hän kysyi, voisiko ensimmäinen perämies tulla hänen tilalleen MOB-veneeseen. Ensimmäinen perämies käski pursimiehen veneasemalle ja meni itse veneeseen. Ensimmäinen ja kolmas perämies siirsivät veneen nostopaikkaan ja kiinnittivät nostovaijerin koukun. Lisäksi he varmistivat nostokoukun ketjulla. Vene nostettiin ylös lähes sen pysyvään kiinnityspaikkaan asti. Ensimmäinen perämies oli juuri astumassa pois veneestä, kun hän kuuli ääntä ja vene putosi mereen molemmat perämiehet mukanaan. Kolmas perämies kuoli ja ensimmäinen perämies loukkaantui.

Tutkinnassa on selvinnyt, että nostovaijerin puristusliitos (taluriitti) oli pettänyt. Pettämisen syynä oli joko virhe liitosta tehtäessä tai se, että liitokseen oli kohdistunut jokin ulkopuolinen voima, kun vaijeria oli käytetty ennen onnettomuutta.

C6/2001M Tutkintaselostus (pdf, 0.77 Mt)

 
Julkaistu 5.7.2001