C3/2001M Kalastusalus SARA, yhteentörmäys tuntemattoman aluksen kanssa Gotlannin kaakkoispuolella 21.4.2001

Suomalainen, Närpiöstä oleva kalastusalus SARA, jossa oli kolme kalastajaa, oli 20.-21.4.2001 kalastamassa Gotlannin kaakkoispuolella. Illalla kalastus oli huonon sään vuoksi keskeytetty ja alus oli pysähdyksissä. Puolenyön jälkeen noin klo 02.30 komentosillalla ollut aluksen päällikkö tunsi, että jokin alus törmäsi SARAan.

Törmäyksessä SARAn vasen kylki rikkoontui ja alus sai vuodon. Koko pumppukalusto otettiin käyttöön ja lisäksi pääkoneen jäähdytysvesipumppu kytkettiin pumppaamaan vettä ulos. SARA antoi hätäsanoman.

Meripelastuskeskuksen paikalle hälyttämä ruotsalainen helikopteri toi SARAlle lisää pumppukalustoa. Kaiken käytettävissä olleen pumppukaluston avulla SARA onnistuttiinkin pitämään pinnalla. Paikalle tullut toinen suomalainen kalastusalus hinasi sen lähelle Gotlantia ja ruotsalainen rannikkovartioalus Ronehamnin satamaan Gotlannin itärannikolle.

Kalastajilla oli vain epämääräinen havainto SARAan törmänneestä aluksesta. Se oli ilmeisesti tyhjänä kulkeva suuri sininen rahtialus, jonka nimessä tai kotipaikassa saattoivat olla kirjaimet "PORT". Tutkinnassa käytiin läpi alukset, jotka olivat törmäyshetkellä kyseisellä alueella ja jotka ilmoittautuivat meripelastuskeskukselle MAYDAY RELAY:n perusteella. Lähinnä SARAa oli bahamalainen M/T HAMANE SPIRIT, joka oli painolastissa matkalla Latvian Ventspilsiin.

Useat merkit viittaavat siihen, että törmännyt alus olisi ollut HAMANE SPIRIT, mutta tätä ei ole kyetty täysin varmasti osoittamaan, koska alueelta ei onnistuttu yrityksistä huolimatta saamaan täydellistä meritilannekuvaa.

Onnettomuus ei aiheuttanut fyysisiä henkilövahinkoja. SARAn runko vaurioitui niin pahoin, että alus katsottiin korjauskelvottomaksi ja korvattiin kaskovakuutuksen perusteella.

C3/2001M Tutkintaselostus (pdf, 0.26 Mt)

 
Julkaistu 21.4.2001