C4/1999M WHITE ROSE, karilleajo Heinolan läheisyydessä 12.8.1999

Vuokravene WHITE ROSE, jonka kotipaikka on Lahti, ajoi karille 12.8.1999 pian kello 18 jälkeen Heinolassa Ruotsalaisen selällä noin meripeninkulman päässä Tähtihovin sillasta luoteeseen. WHITE ROSEssa oli kuljettaja ja 16 matkustajaa. Kari, jolle WHITE ROSE ajoi, tunnetaan nimellä Teitinkari.

Karilleajon yhteydessä yksi takakannella istunut matkustaja putosi kaiteen yli veteen ja joutui su-kelluksiin. Hän ui vielä poispäin veneestä, koska pelkäsi sen kaatuvan päälleen. Sitten hän ui veneen peräosaan ja nousi muiden matkustajien avustamana vesirajassa olleen kävelysillan kautta takaisin veneeseen. Hän sai mustelmia kaikkialle kehoonsa. Myös eräät muut matkustajat saivat mustelmia.

Karilleajon jälkeen WHITE ROSE kallistui vasemmalle. Kuljettaja soitti puhelimella poliisin hätä-numeroon. Poliisi hälytti Heinolan palokunnan. Poliisille soitettuaan kuljettaja ampui punaisen hätäraketin.

Pian hätäraketin ampumisen jälkeen läheisyydessä ollut kalastajien vene tuli paikalle ja vei maihin kolme WHITE ROSEn matkustajaa, heidän joukossaan järveen pudonnut. Palokunnan ensimmäinen vene saapui paikalle kello 18.11 ja toinen kello 18.12. Paikalle tuli myös järvipelastus-seuran pelastusalus JYRÄNKÖ sekä useita yksityisiä veneitä.

WHITE ROSE irrotettiin karilta ja hinattiin palokunnan veneellä palokunnan laituriin, mistä se siir-tyi omin konein omaan laituriinsa. Veneeseen ei tullut vuotoja. Kölistä lähti maalia noin 2 metrin matkalta ja syvimmät urat olivat noin 5 mm syvät.

C4/1999M Tutkintaselostus (pdf, 0.53 Mt)

 
Julkaistu 12.8.1999