B2/1999M Kahden kalastajan ja troolari LEAn katoaminen Selkämerellä 12.4.1999

Selkämerellä Porin edustalla silakkaa kalastaneet kalajokiset troolarit LEA ja NIPSU eivät palanneet satamaan ilmoittamanaan aikana 12.4.1999. Etsinnöissä löytyi seuraavana aamuna toinen troolareista, NIPSU, mereltä tyhjänä, koneet käynnissä ja kulkuvalot palamassa. Alukset olivat olleet troolaamassa parina, kummassakin aluksessa yksi kalastaja. Tässä kalastustavassa on käytäntönä, että saaliin nostoa varten toisen aluksen kalastaja siirtyy nostavaan alukseen ja toinen alus jätetään ajelehtimaan. Oli ilmeistä, että toinen alus oli uponnut.

Kesäkuussa 1999 kalastajat omissa etsinnöissään löysivät todennäköiseltä onnettomuusalueelta hylyn, jonka myöhemmin varmistettiin olevan kadonnut troolari LEA.

Myöhemmin kesällä 1999 löytyi toinen kalastajista kuolleena Kristiinankaupungin saaristosta. Toista kalastajaa ei ole löydetty.

Tutkinnassa on selvinnyt, että onnettomuus sattui saaliin noston yhteydessä. Alus menetti vakavuutensa, sai kallistuessaan vettä peräkannelleen, vakavuus heikkeni tämän vuoksi lisää ja alus upposi nopeasti.

B2/1999M Tutkintaselostus (pdf, 1.1 Mt)

 
Julkaistu 12.4.1999