M2022-E1, M/S Gabriellan törmäys laiturirakenteisiin Helsingin Eteläsatamassa 12.1.2022

Alustavan tutkinnan raportti M/S Gabriellan törmäämisestä laiturirakenteisiin Helsingin Eteläsatamassa 12.1.2022 on valmistunut. Alustavan tutkinnan yhteydessä havaittiin, että satama-altaan jääolosuhteiden vaikutusta aluksen sähkönjakeluhäiriön syntymiseen ei voida sulkea pois. Alukselle oli asennettu uudet keulapotkuritunneleiden suojat huhtikuussa 2021 tehostamaan muun muassa keulapotkureiden ohjaustehoa.

Aluksella oli joulukuun lopussa 2021 havaittu lyhytkestoinen häiriö keulapotkureiden toiminnassa, joka saatiin nopeasti hallintaan eikä aiheuttanut vaaratilannetta. Tapahtuma sattui jääolosuhteissa.

Nyt tutkitussa tapahtumassa M/S Gabriellan toinen keulaohjauspotkuri pysähtyi ylikuormittumisen seurauksena pian laiturista irrottamisen jälkeen aiheuttaen sähkönjakeluhäiriön, jonka vaikutukset levisivät ja ulottuivat muun muassa aluksen potkurien lapakulmien säätöjärjestelmään. Häiriön takia alus menetti hetkeksi ohjattavuuteensa painautuen laituria vasten ja jatkaen hiljaisella nopeudella eteenpäin, kunnes törmäsi Allas Sea Poolin eteläpuolella olleeseen laiturirakenteeseen. Törmäys ei aiheuttanut henkilö- eikä ympäristövahinkoja.

Alueella vaikuttanut tuuli oli pakannut satama-altaaseen runsaasti jäätä ja osaltaan vaikeutti aluksen kääntämistä. Alukselle asennetut keulapotkuritunneleiden suojat poistettiin tapahtuman jälkeen ja varustamo jatkoi tapahtuman tutkimista.

Alustavan tutkinnan perusteella Onnettomuustutkintakeskus on päättänyt, että tapahtumaan liittyvät erityispiirteet eivät edellytä varsinaisen tutkinnan käynnistämistä.

Liitetiedostot

Julkaistu 21.2.2022