B9/2009R Kuolemaan johtanut tasoristeysonnettomuus Laukaassa 16.12.2009

Laukaassa, Lemettilän vartioimattomassa tasoristeyksessä tapahtui keskiviikkona 16.12.2009 kello 13.26 kuolemaan johtanut tasoristeysonnettomuus. Onnettomuus tapahtui, kun pakettiautolla matkassa ollut pariskunta ajoi tasoristeyksessä Jyväskylästä Äänekoskelle matkalla olleen tavarajunan alle. Pakettiautossa olleet kuljettaja ja matkustaja menehtyivät välittömästi törmäyksessä saamiinsa vammoihin. Onnettomuudesta raidekalustolle aiheutuneet kustannukset olivat 1 300 €.

Onnettomuuden syynä oli se, että pakettiauton kuljettaja ajoi pysäyttämättä tasoristeykseen, koska ei todennäköisesti havainnut oikealta lähestyvää junaa. Havainnointia vaikeutti se, että tasoristeystä lähestyttäessä se vaikuttaa näennäisen vaarattomalta. Kuitenkin se oli tien risteyksen ja tasoristeyksen läheisyyden, laskevan tieprofiilin, näkemien puutteiden sekä junan tulosuunnasta paistaneen auringon häikäisyn vuoksi poikkeuksellisen vaativa.

Vastaavanlaisten onnettomuuksien ehkäisemiseksi tutkintalautakunta suosittaa, että Lemettilän vartioimaton tasoristeys tulisi poistaa. Mikäli poistoa ei tehdä, tulee tasoristeys varustaa puolipuomilaitoksella.

B9/2009R Tutkintaselostus (pdf, 1.29 Mt)

 
Julkaistu 16.12.2009